Dünya

Blinken: Rus birlikleri Ukrayna sınırına yaklaşmaya bitmeme ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya’nın Ukrayna sınırından askerlerini çekmediğini, tersine eleştiri unsurları sınıra akla yatkın akıntı ettirdiğini söyledi.

Blinken: Rus birlikleri Ukrayna sınırına yaklaşmaya bitmeme ediyor
16-02-2022 18:57
Washington

Bir monitör programına dahil olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın, Ukrayna sınırlarına konuşlandırılan birtakım güçlerini çektiğine müteveccih açıklamasını değerlendirdi.

Blinken, “Rusya'nın söylediği ortak obje var. Bir de Rusya'nın meydana getirdiği şeyler var. Güçlerinde rastgele ortak art incizap görmedik. Ukrayna sınırları süresince aşırı tehditkar ortak biçimde adına kalıyorlar. Söylediklerini uygularlarsa güzel olur. Ama şimdiye derece görmedik.” dedi.

NATO: Rusya'nın çekildiğini görmedik gücün ihtiyatkâr nikbinlik içindeyiz

Rusya’nın çekmiş olduğu önemsiz unsurları da manalı ortak incizap adına nitelendirmediklerini kaydeden Blinken, “Burada çabucak bu kuvvetlerin sınıra andıran alanlarda kaldığını görmüyoruz ayrımsız sürede ciddi birliklerin sınırdan uzağa değil, sınıra akla yatkın akım ettiğini görmeye bitmeme ediyoruz. Yani görmemiz müstelzim dört dörtlük tersi. Bu kuvvetlerin uzaklaştığını görmemiz gerekiyor.” diyerek konuştu.

Blinken, ortak ayrıksı monitör programında ise “olası ortak saldırının öncüsü olabilecek güçlerin halen sınıra andıran alanlarda kalmaya bitmeme ettiğini gördüklerini” belirtti.

Rusya’nın birliklerini çekmesini kıvançla karşılayacaklarını anlatım fail Blinken, Moskova ile diplomasiye amade olduklarını fakat mümkün ortak saldırıda Rusya'ya huzur atacakları adımların da amade bulunduğunu vurguladı.

Blinken, Rusya Parlamentosunun madun kanadı Devlet Duması'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kurduğu neymiş yönetimlerin tanınması düşüncesince Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulunulmasına müteveccih sonucuna da aksülamel gösterdi.

Yaptığı bağlanmış açıklamada Blinken, "Kremlin'in bu sonucu onaylaması, Rus hükümetinin, Ukrayna'nın Donbas bölgesinin Rusya çeşidinden arama edilen kısımlarının siyasi, içtimai ve konuşu adına Ukrayna’ya baştan entegrasyonunu öngören Minsk anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerini küresel reddetmesi anlamına gelecektir.” ifadelerine arsa verdi.

Blinken, bu kararın yürürlüğe girmesinin, Ukrayna'nın egemenliğini ve arazi bütünlüğünü hâlâ da baltalayacağını söyledi.

Bu kararın arsıulusal hukukun ağırbaşlı ortak ihlali olacağına nazarıitibar çekici Blinken, bunun ayrımsız sürede Rusya'nın krize barışçıl ortak hal hatırlamak düşüncesince diplomasiye bitmeme ika taahhüdünün de altını boşaltacağını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?