Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Yiyit’ten korkutan açıklama: 'Çok zor olacak'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, salgına bağlı değerlendirmelerde bulundu. Yiyit, “Bu güz çabucak koronayla yaşamayacağız birlikte öbür fevk teneffüs yolu enfeksiyonları da yaşam?

Bilim Kurulu Üyesi Yiyit’ten korkutan açıklama: 'Çok zor olacak'
15-10-2021 09:20

Covid-19 pandemisiyle uğraş tedbirler ve ilkah çalışmalarıyla bitmeme ederken hadise rakamlarındaki faikiyet sürüyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura kent Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit de salgındaki sonuç hali değerlendirdi. Yiyit, önlemlere ahenk ve aşının önemine müşterek eş henüz uyanıklık çekerken peçe kullanımının en örgen indirilmiş bulunduğu ayların yaşandığını belirtti.

“30 binli rakamı yaşıyoruz ama koyu bakım, covid servislerimiz komple değil”

Pandemiyle mücadelede gelinen gidişat ve hadise sayılarını değerlendiren Prof. Dr. Yiyit, “30 binli sayıları daima baş başa görüyoruz, vakaların baş döndürücü faziletli bulunduğu esbak dalgaların 30 binli oranlarını delik önünden geçirelim o tarihlerde az henüz koyu bakımlarımız biber dolması sinyallerini veriyordu. Bu dalgada 30 binli rakamı yaşıyoruz ama koyu bakım, covid servislerimiz komple değil. Aşının etkisiyle yürüyoruz şu an, olayımız baş döndürücü ama bu vakaların iri çoğunluğu yatan hastaya ve ya koyu hizmet hastasına dönmüyor. Ama koyu bakıma mevrut hastalarımızın çoğunun baş döndürücü çirkin ilerlediğini ve sonuçlarının baş döndürücü çirkin bulunduğunu biliyoruz. Ölüm rakamlarımız hala faziletli bunları henüz dun düşürmenin yolu var; halen aşısını tor bu grubun müşterek an evvela aşılanması ve 2 düze Sinovac olup üstüne 3. düze zamanı geldiği biçimde tor yurttaşlarımızın da müşterek an civar 3. dozunu olması lazım. Zaten bu işi halledebilirsek ahiret yolculuğu rakamlarımızın hızlıca aşağıya indiğini göreceğiz. Yeni hadise oluşturmamanın yolu teması engellemek, sonbaharın hadise artışı tesiri olacağını tamamımız biliyorduk. Okulların açılmasıyla baş başa henüz gailesiz gözyaşı grubunda, ast grupta vakaların arttığını biliyoruz. Aşılanma hızımızı arttırabilirsek bu yılı bu biçimde ivmelenmiş müşterek biçimde çabuk yürütürsek Covid'i sezonluk müşterek hastalığa döndürebilecek görüntüye akıllıcasına gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

“İlk kat sonuç müşterek iki ayda maskenin en baş döndürücü boşlama edilmiş bulunduğu ayları yaşadık”

Maske kullanımının azalmasıyla fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarının da baştan kendisini göstermeye başladığını tamlayan Prof. Dr. Yiyit, “Hapşırmaların, öksürmelerin bulunmadığı müşterek 1,5 sene yaşadık. Sebebi de şu; peçe tam olarak bizi güneş tacı virüsten koruyorsa gerçekte etraflı viral enfeksiyonlardan koruyor. Gribal enfeksiyonların bulunmadığı müşterek devre yaşadık. Ama civar kat sonuç müşterek iki ayda maskenin en baş döndürücü boşlama edilmiş bulunduğu ayları yaşadık. Bu da şu demek; düşünmek ki tığ bu güz elden koronayla yaşamayacağız yanında öbür fevk teneffüs yolu enfeksiyonları da yaşantımızın müşterek hakikatı olacak. Gribal enfeksiyonlar ve gribin icra ettiği salgının bu sene gene olma ihtimali var. İkisi müşterek arada olabileceği düşüncesince bunu fark etmemiz baş döndürücü zor olacak. Özellikle riskli grubun bu şita düşüncesince söylüyorum, enflüanza aşılarını olmaları bence gerekecek. Korona düşüncesince de ilaçlar çıkacak amacında ilerliyor. Önümüzdeki sene yaşamımıza giriş ihtimali var. Yine kapanmalar, sınırlamalar, yaşamımıza bırakılmış molalar istemiyorsak bizim şu an az buçuk henüz sabretmemiz lazım. Maske hayatımızdan çıktıktan sonraları da eskisi kabilinden kış, güz ayları viral enfeksiyonların gene yaşamımıza art geleceğini unutmamak lazım. Aşının tesirini müşterek herhangi müşterek manada hissediyoruz. 30 bin olayımız mevcut ama 30 bin vakanın hastaneye ve koyu bakıma yansıması 30 binlik kabilinden değil, henüz düşük” biçiminde konuştu.

“İnsanların birçoğunun hikayesinin koyu bakımında yahut morgda bittiğini unutmayalım”

Korona virüse gönül rahatlığı maske, aralık kabilinden önlemlerin uygulanmaması yerinde sürecin menfi müşterek heves göstereceğini dile getiren Yiyit, laflarını şöyleki sürdürdü: “Hayatımızda on paralık güneş tacı yokmuşçasına herhangi müşterek şeyi hızlıca normalleştirirsek teferrüt periyotları, itila akımları bunlar yaşantımızın müşterek hakikatı olabilir. Ya sansasyonel müşterek çare hızlıca evren üstünde kullanıma kullanılan ve ya hızlıca camiası aşılarız bunlardan bir tanesi olursa pandeminin sonu gelebilir. Ben ümitli müşterek minval yürüdüğümüzü düşünüyorum. Bu virüsü kontrolsüz ele geçiren yahut değinme fail şahısların birçoğunun hikayesinin 112'nin götürmüş bulunduğu koyu bakımında yahut morgunda bittiğini unutmayalım. Yoğun bakımlarda görünüş görünürde tığ aşısızları ve ya telkih takvimini tamamlamışları mihman ediyoruz”

“Bilim Kurulu beniz yüze tahsilden yana”

Artan hadise sayıları ve beniz yüze öğrenime bağlı değerlendirmelerde mevcut Yiyit, “Bilim Kurulu bundan hakeza online eğitimin banko tek biçimde uğramaması taraftarı dünkü yaklaşımımız şu; eğitimi sekteye uğratmamak hadise çıkan sınıfları karantinaya almak. Çalışmalar şurası gösteriyor, genellikle okula virüs evden gidiyor. Yüzde 70'in üstünde dallar kişi evlerinden virüsü okula getiriyor. O nedenden dolayı yetişek müşterek henüz on paralık sekteye uğramasın evlatlarımızın sıraları çocuklardan yoksun kalmasın istiyorsak bunun müşterek numara yolu evlerde bulaşıcılığı engellemek. Benim ailelerden en iri istirhamın evlatları okula gidiyorsa lütfen evimizdeki hepsi aşılarını yaptırsın. Çocuklarda hadise arttı, şu an Türkiye'de vakaların 3'te bir tanesi bebek gözyaşı grubunda çıkıyor. Ama müjdeli olanı yatan parasız ve koyu bakıma baş döndürücü iri yansıması olmadı. Bu dalgada dallar baş döndürücü ciddi geçirmiyor. Bu iyi müşterek şey, İnşallah daima hakeza gider. Üniversite grubu bizim düşüncesince ehemmiyetli ora henüz olmuş gözyaşı grubuna benzeyen ve onların görünürde Covid'i az geçirenler çıkabiliyor. Özellikle darülfünun gençliğinden telkih dair bizlere dayanak noktası olmalarını istirham ediyorum. Bir henüz oyunluk sanatları seyircisiz kalsın istemiyorsak, futbolseverler tribünler yersiz kalsın, okullar bebek sesinden yoksun kalsın istemiyorsak ve on paralık kimesne bundan hakeza evine nan getirip getiremeyeceğim kabilinden müşterek istifham işaretine üşüşmek istemiyorsa, iş yerlerimiz daima açık kalsın istiyorsak bu işin yolu belli" derken Yiyit, benzeyen sürede müşterek kısıtlamanın gelip gelmeyeceğine ilişkin, “Şu an düşüncesince beklemiyoruz hakeza müşterek tasar hakeza müşterek öngörü yok. Yasaklar değil, uyumdur süreci belirleyen tığ ne denli haram getirirsek getireyim müşterek ahenk yok ise o yasaklar elden yazıldığı yerde kalır” dedi.

Hasibe Karadağ - Harun Özcüler
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?