Politika

Bakan Soylu: Savunma sanayimizi yüzdelik 20'lerden yüzdelik 80'ler seviyesine çıkarttık

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye'nin defans sanayisini geliştirerek yüzdelik 80'ler seviyesine çıkardığını belirterek, "BM'in, NATO'nun, toptan aktörlerin varlığını ikrar edebilirsiniz. Bir işe menafi mı? Ben yarayacaklarını düşünüyor değilim." dedi.

Bakan Soylu: Savunma sanayimizi yüzdelik 20'lerden yüzdelik 80'ler seviyesine çıkarttık
12-03-2022 18:30
Antalya

Bakan Soylu, NEST Kongre Merkezi'nde, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu "Antalya Diplomasi Forumu" (ADF) kapsamında meydana gelen ve moderatörlüğünü Adalet ve Hukukun Üstünlüğü Uluslararası Enstitüsü İcra Sekreteri Thomas Wuchte'nin icra ettiği "Terörizmle mücadele: Eksik bulunan nedir?" paneline katıldı.

Soylu, terörle mücadelenin hoppadak askeri müşterek güçle yapılamayacağını söyledi.

FETÖ'nün aut uzantılarıyla savaş edilmeden FETÖ'yü ruhsuz bir vaziyete getirme anlayışına cemaat olmadıklarını dile getiren Soylu, ABD ve Almanya'nın müşterek yandan FETÖ'yü beslediğini ve eş güdümlü etmeye çalıştığını, İngiltere'nin yıldırı örgütüne sesini çıkartmadığını kaydetti.

Soylu şu halde bitmeme etti:

"FETÖ'nün aut uzantılarıyla savaş etmez, ruhsuz bir vaziyete getirmeye çalışmazsanız sizin vücudunuzun sıkıntıya düşmüş bulunduğu anda gene neşet ederler ve ülkenizi ele geçirmeye çalışırlar. Aynı gidiş PKK ve PYD düşüncesince de geçerli. Sınırımızda dü diyar mevcut ve ikisinin de büyüklük otoritesi namevcut olmuş. Irak ve Suriye. Mesela Afganistan meselesini kuşkusuz çözersiniz? Göç meselesini kuşkusuz çözersiniz? Bu soruların yanıtı yok. Amerika'da da Avrupa'da da yok. Çünkü halletmek istemiyorlar. Görüyorlar lakin halletmek istemiyorlar. Doğunun daima dengesiz olmasını istiyorlar. Doğu ve Batı kavgası içinde tarihî müşterek savaş var.

Biz 2 bin sene öncesinin kullanmakta olanları değiliz. Aynı masada oturup birbirimizi anlayabiliyoruz. Üretimde, akademide birbirimizden yararlanma ediyoruz. Neden bu kavgayı ve mücadeleyi sürdürüyoruz? Çünkü adam başına ulusal geliri 50 bin dolar bulunan ülkelerdeki yöneticiler öbür ülkelerdeki kullanmakta olanları 500 dolar ve altında çoğaltmak düşüncesince kendilerine alakadar müşterek güç üretiyorlar. Terörün esas mevcut olma nedeni de bu. İstikrarsızlaştırmak. Fransa kalkıyor PKK ve PYD'nin havacılık unsurlarını eğitiyor. Panele eklenmiş bulunan bu 4 ülkeden müşterek tanesi teröre dayanak noktası versin dünyadan deport edilir. Amerika, insansız iklim araçlarının kuşkusuz engellenebileceği dair terbiye veriyor. Diğer ülkeler de veriyor. "

Türkiye'nin terörle savaş ehemmiyetli müşterek noktaya geldiğini ve bunun ayrışık sebeplerinin bulunduğunu özetleyen Soylu, şu halde konuştu:

"Türkiye Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ağırbaşlı müşterek kalkınma hamlesi başlattı. Havalimanı, üniversiteler, yollar, eş ve cahillik hars merkezleri, spor salonları yaparak Türkiye'nin batısı ve doğusu arasındaki gelişmişlik seviyesini birbirine ağırbaşlı müşterek halde yaklaştırdı. Zeytindalı Harekatı'nda ABD engelleyim koydu. Kendi evlatlarımız, mühendislerimiz onun bizlere vermeyeceğini dediği silahları üretti.

Savunma sanayimizi gene itibaren geliştirdik. Yüzde 20'lerden yüzdelik 80'ler seviyesine çıkarttık. Eğer tığ Türkiye yerine global aktörlere, şirketlere, global Şampiyonlar Ligi'ne naşir olsaydık Ukrayna'dan çetin halde kalırdık. Bu derece açıkça ve net. Ayrıca terörle savaş fail insanoğlu kaynağımızı profesyonelleştirdik. Terör örgütlerinin siyasetçi uzantılarının finansal imkanlarını, insanoğlu deposu imkanlarını namevcut ettik. Sivil maşer örgütüymüş derece gözüküp teröre ağırbaşlı ulama sağlayanlara ağırbaşlı müşterek harekât yaptık. Sınırlarımızda gümrüksüz toprak kayması ve teröre hem insanoğlu deposu bununla beraber cephane aktarımı sağlayıcı anlayışı ortadan kaldırabilmek düşüncesince son güvenliğimizi en yukarı seviyeye çıkarttık. Terörü kaynağında zayıflatmak düşüncesince hoppadak dağlarda değil, yıldırı örgütü az daha son ötesinde de operasyonlar yaptık. Bitti mi? Hayır bitmez. 40 senedir savaş ettiğimiz yıldırı örgütüyle alakadar şayet en küçük müşterek esneme ortaya koyarsak yıldırı örgütünün arkasındakiler, onları müşterek halde ortadan feshetmek gerekir."

Bu global akılla dünyanın yıldırı örgütlerinden, iç savaşlardan, vekalet savaşlarından, kitlesel göçlerden, narkotik yaygınlığından ve finansal suçlardan, mevhum kumardan, coin derece paraların ayrıksı piyasalarda aklanmasından kurtulamayacağını dikkati çekici Soylu, şunları kaydetti:

"Beni bağışlayın. Dünya müşterek zeval bataklığı içinde ve bunun mesulü Batılı kaslı ülkelerdir. Terör de bu bataklığın içerisindedir. 'Mış' derece yapabiliriz. Batı da bunu yapıyor zaten. Suriye'de ölen yaşlılara, kadınlara, küçüklere 'mış' derece yaptı. Tam bin senedir Türkiye içinde yaşayanları, bu uygarlık içinde yaşayanları birbirine düşürebilmek, ülkenin istikrarını ortadan kaldırabilmek düşüncesince elinden geleni ortaya koyuyorlar. Burada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan müşterek manken ortaya koydu. Birinci manken şu. Evet global müşterek dünya, Birleşmiş Milletler ve NATO var. Elbette tığ onları görüyoruz lakin onların bizi kakmak istediği yola girmedik. İkili ilişkilerimizi geliştirdik, lehçe ilişkilerimizi geliştirdik. Tarihin bizlere buyurduğu ilişkileri, gün süresince ne bölgelerde alım satım kurduysak onlara sırtımızı dönmedik. Sadece müşterek ticari alım satım kurmadık, bunun üstünden birbirimize bulunan ihtiyacımızı daima değerlendirebileceğimiz müşterek anlayışı ortaya koyduk.

Dünyaya tavsiyemiz budur. Birleşmiş Milletler'in, NATO'nun, global aktörlerin ve kulüplerin varlığını ikrar edebilirsiniz. Bir işe faydalar mı? Ben yarayacaklarını düşünüyor değilim. İkincisi Avrupa diyerek müşterek obje mevcut mı? Kimse aldanmasın Avrupa diyerek müşterek obje yoktur. Avrupa, Amerika'nın vagonudur. Ne derse onu gerçekleştirmek zorundadır. Adımını ona mucibince alaşağı eylemek zorundadır. Onun düşüncesince 21. asrın evvel çeyreğinde bu tuzağa düşmediğimiz alım satım modeli, uyguladığımız yöntemi, modeli müşterek vesileyle evren uygularsa pandemide düşmüş bulunduğu sıkıntıya düşmez. "

Dünyanın 4 asliye probleminin bulunduğunu ve bu hastalıkların bu yüzyılda bitmeme edeceğini dile getiren Soylu, "Birincisi pandeminin tesirleri 15 sene dünyayı sarsacaktır. İkincisi muhaceret bitmeme edecektir. Problemleri toy başlamıştır. Üçüncüsü erke problemi. Dünyanın bu yüzyılda en ehemmiyetli problemidir. Dördüncüsü ise etraflı bunların oluşturduğu iktisadi sorunlar sürecektir. Bunları yönetmeye Batının gücü, ABD'nin gücü, Avrupalı liderlerin gücü yetmez, yetmeyecektir. " dedi.

Panele Soylu'nun beraberinde Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Rashid Al Zayan, Ekvator Ginesi Cumhuriyeti Dışişleri ve İş Birliği Bakanı Simeon Oyono Esono Angue ve Orta Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sylvie Baipo Temon katıldı.

"Küreselleşme kendisiyle alakadar maslahat yaşıyor"

Soylu, dünyanın nice branşında yıldırı saldırılarının olduğunu, Amerika'nın obstrüksiyon etmiş bulunduğu çağda Afganistan'da afyon istihsal miktarının 17 bin hektarken 2018'de 360 bin hektara derece çıktığını, Suriye'deki iç savaştan sonraları ise yekûn 13 milyon insanoğlunun yerinden edildiğini anlattı.

DEAŞ ve PKK'nın birbiriyle çatışıyor derece göründüğünü fakat ikisinin de patronunun ayrımsız bulunduğunu aktaran Soylu, şunları kaydetti:

"Gelirler dair birbirleriyle problemleri husus konusu değil. Bunları eş güdümlü fail sağgörü kim? Dünyada Amerika, Avrupa bu derece gelişmişken yıldırı örgütleri pekâlâ kuşkusuz hakeza şen müşterek halde cereyan ika yeteneğine sahip? PKK'yı anabolizma fail birisi güzeşte sene haziran ayında Birleşmiş Milletler derece dünyanın en ehemmiyetli örgütlerinden, ismi barış, özgürlük, hukuk, demokratlık bulunan örgütlerinden müşterek tanesine gidiyor, oradaki yetkililerle masaya oturuyor ve 'Bundan sonraları bebek kavgacı kullanmayacağız.' diyerek geçim imzalıyorlar."

Terör örgütlerinin insan, mali, geri hizmet deposu nereden bulduğu, ideolojik ve politik pozisyonlarından kimden dayanak noktası almış bulunduğu sorularının yöneltilmesi gerektiğine dikkati çekici Soylu, şu halde konuştu:

"Bütün bunlarla alakadar değerlendirmeyi hepsi ilişkin mesuliyeti alarak içten müşterek halde meydana getirirse dünyada terörle dövüşmek baş döndürücü emeksiz olur. Paranın nereden nereye para aktarımı edildiği, ülkeler arası ilişkilerin en emeksiz işlerinden müşterek tanesidir. Organize zeval örgütlerinden finansal zeval örgütlerine, yıldırı örgütlerine derece bunu sağlayabiliyoruz. INTERPOL derece dokuma Türkiye'de 15 Temmuz'da vuruş girişimi yapmış müşterek yıldırı örgütünün mensuplarını Türkiye'ye vermez, Almanya'da, Amerika'da, Avusturya'da ve İngiltere'de saklarsa tabii yıldırı örgütleri maneviyat bulmaya bitmeme eder."

Dünyanın en ehemmiyetli suçlarından birinin mevhum husus bulunduğunu dile getiren Soylu, mevhum kumarın hayattaki patronunun İngiltere bulunduğunu savundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İngiltere, şahıs ülkesinden yönlendirilen bu meseleyi durdurabilme yeteneğine cemaat değil midir? ABD binlerce tır silahı PYD yıldırı örgütüne gönderirse, şayet Almanya ve ABD FETÖ mensuplarını şahıs devletlerinde barındırırsa hepsi suçlularla uyuşma etmeye başlar. Bugün dünyanın asliye sorunu budur. Küreselleşme kendisiyle alakadar maslahat yaşıyor ve globalleşme bu mevzuda 20. asrın böylecene ortaya çıkmak ve kavram bakımından sonuna gelinmiştir." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?