Ekonomi

Bakan Karaismailoğlu: 5G'nin beraberinde 6G teknolojisine de tedbir yapıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 6G teknolojisine de tedbir yaptıklarını belirterek, "Teknolojik yeniliklerde yalan sahibi ülkeler, teknolojilerini kendileri üretebilen ve herkesten evvel oyuna girebilenler olacak." dedi.

Bakan Karaismailoğlu: 5G'nin beraberinde 6G teknolojisine de tedbir yapıyoruz
24-11-2021 14:16
Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 5G teknolojisinin indinde 6G sistemine de tedarik yaptıklarını belirterek, "Çünkü teknolojik yeniliklerde yalan sahibi ihtimalî ülkeler, kişi teknolojilerini kendileri üretebilen ve herkesten ilkin oyuna girebilenler olacaktır." dedi.

Bakan Karaismailoğlu, sayısal adına kaynaklanan "Bilişim Zirvesi'21" etkinliğinin "Bilişim 2023" oturumuna videoteyp mesajla katıldı.

Teknolojik gelişmelerin tarihî sürecine yer veren Karaismailoğlu, bilgisayarlar ve komünikasyon teknolojilerinin 21'inci yüzyıla damgasını vurduğunu, bu bölgede meydana mevrut yeniliklerin bundan sonra toplumların kimyasını değiştirdiğini söyledi.

Karaismailoğlu, sayısal dönüşümün eğer olmazsa olmazının karada, denizde ve havada çelimli elektronik danışma altyapıları olduğuna ayraç ederek, şu şekilde konuştu:

"Dijital dönüşüm, ilk evvela çelimli altyapıların varlığına ve bu altyapılar üstünden maruz hizmetlerin yurttaşlar kabilinden erişilebilir bulunmasına bağlıdır. Bu manada vatanımızda lüzum çakılı gerekse taşınabilir ve peyk altyapıları itibarıyla ehemmiyetli yatırımlar yaptık. Artık 7'den 70'e internet, mobilite, nesnelerin interneti, bulut, bileşimli zeka, robot teknolojileri, data analitiği kabil uygulayım bilimi uygulamalarıyla iç içeyiz. Ülkemizde 2003'te 18 bin degaje izole bant abonesi bulunurken akıllıca ve durumunda yatırımlarla 2010'da 7,1 milyona, bugünlerde ise 17,5 milyona ulaştı. Sabit degaje bantta bu evolüsyon yaşanırken asal adına 2009 senesinde başlamış bulunan taşınabilir degaje izole bant hizmeti ise çabucak diyar geneline yayılarak zaman taşınabilir degaje izole bant sürdürümcü sayısı 69 milyona ulaştı. Yani mecmu degaje izole bant sürdürümcü sayımız, 87 milyonla zaman nüfusumuzu aşmış durumdadır."

Özellikle sonuç senelerde çakılı degaje izole bant tarafında en şişman evolüsyon yayınlanan fariza türünün fiber aboneler bulunduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, 2010'da 150 bin dolayında bulunan fiber sürdürümcü sayısının zaman 4,5 milyona ulaştığını bildirdi.

Karaismailoğlu, herhangi müşterek 4 çakılı aboneden birinin fiber genel ağ hizmeti aldığına dikkati çekerek, "Artık ülkemizin teknolojik adına arsıulusal pozisyonuna baktığımızda, taşınabilir şebekelerin yaygınlığı ve aboneye maruz hizmetlerin nitelik ve çeşitliliği, degaje bantın gelişimi, fibere meydana getirilen yatırımlar kabil mevzularda ülkemizin yükselen müşterek trende cemaat bulunduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"5G ürünlerinin istihsal süreci çalışmalarımızı yürütüyoruz"

Dijitalleşme sürecinde evcil ve ulusal üretimin önemine yer veren Karaismailoğlu, şu detayları paylaştı:

"Cumhurbaşkanı'mızın vizyonunda 'Milli Teknoloji Hamlesi' ile bundan sonra bilim teknolojileri piyasasının fariza ve yazılım madun sektörlerinde evcil istihsal oranı yüzdelik 75'leri buldu. Ülkemizde bilim ve komünikasyon endüstrisi kapsamında 84 teknokentte kestirmece 5 bin 700 şirket 58 bin şahsiyet istihdamla çalışkanlık gösteriyor. Sektörün 2020 yılı mecmu ihracatı müşterek geçmiş yıla gereğince nısıf yarıya artarak, 10 bilyon lirayı aştı."

Karaismailoğlu, evcil ve ulusal ürünler ile 5G hizmeti ödeme hedefiyle topu topu paydaşlarla çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Bu kapsamdaki çalışmalara ayraç fail Karaismailoğlu, "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile geçmiş fazda 5G dünkü radyo, atom çekirdeği şebeke, Şebeke Yönetim Sistemi, radyolink kabil mamüllerin Ar-Ge süreçleri ve prototiplerini hazırladık. Lansmanlarını yaparak kamuoyuyla paylaştık. Artık istihsal süreci düşüncesince çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışmalar neticesinde, uçtan pöç düzenlilik mekanizması sanarak bildik ve arama edilebilen evcil ve ulusal ürünleri kullanarak 5G şebekelerimizi devreye alacağız. Projemizle, evren standartlarındaki evcil ve ulusal 5G ürünlerimizin hem iç tüketicilere bununla beraber gayrı devletlere sunma edilmesini hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Dijital transformasyon yolculuğunda çelimli ve azimli adımlarla ilerliyoruz"

Karaismailoğlu, 5G yaygınlaşmadan 6G teknolojisinin konuşulmaya başlandığını anımsatarak, 5G ile karşılaştırıldığında 6G kablosuz komünikasyon ağlarının baş döndürücü henüz erdemli spektrum, erke ve maliyet verimliliği, henüz erdemli data hızı, henüz müşterek tomar özişler olanağı sağlamasının beklendiğini söyledi.

6G ile ilişik Türkiye'de işletmecilerle ve ilkin üniversitelerde bilimsel niteliği bulunan ölçüde ehemmiyetli emekleri yaşama geçirdiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"5G teknolojisinin indinde 6G sistemine de tedarik yapıyoruz. Çünkü teknolojik yeniliklerde yalan sahibi ihtimalî ülkeler, kişi teknolojilerini kendileri üretebilen ve herkesten ilkin oyuna girebilenler olacaktır. Bu çalışmalarımızın indinde ilkin evcil ve ulusal peyk teknolojilerimizin desteği ile de enformatik ve iletişimde alanımızda lider, dünyada da önde mevrut devletler ortada yerimizi alacağız. Türkiye'nin sayısal transformasyon yolculuğunda çelimli ve azimli adımlarla ilerliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?