Dünya

Ara intihabat ve İran çekirdeksel müzakereleri 2022'de ABD siyasetine kaşe vuracak

Yeni yılda boşluk seçimlerin ABD’nin iç siyasetinde eleştiri ortak viraj olabileceği beklenirken aut politikada ise ilkin İran çekirdeksel müzakereleri ve Çin ile uğraş kazanmak kabilinden Başkan Joe Biden’ı çetin süreçler bekliyor.

Ara intihabat ve İran çekirdeksel müzakereleri 2022'de ABD siyasetine kaşe vuracak
31-12-2021 11:15
Washington DC

ABD'de 2021 yılı iç siyasetteki çalkantılar ve aut siyasette izlenen şişman seviyede edilgen diplomatlık ile sonlanmış oluyor fakat 2022 yılı, ABD yönetimi düşüncesince hem iç siyasette hem de aut siyasette eleştiri dönüm noktalarına oyunluk olacak.

ABD'de 6 Ocak 2021'de, 3 Kasım 2020 seçme sonuçlarının konfirmasyon edileceği Kongre oturumu sırasında müşterek ekip protestocunun Kongreyi basması, güzeşte senenin en ehemmiyetli vakaları arasına girmişti.

Baskının 1. senesinde hem emektar ABD Başkanı Donald Trump hem de ABD Başkanı Biden'ın müzakere yapması bekleniyor.

ABD Temsilciler Meclisindeki Demokratların kurduğu 6 Ocak Soruşturma Komitesinin, emektar Trump yönetimi yetkililerine müteveccih soruşturmasının yansımaları ve soruşturmadaki geliştirmeler de yakından izlenecek.

Biden, görevindeki önceki yılını 20 Ocak'ta dolduruyor

ABD'de 20 Ocak 2022'de reislik koltuğundaki 1 yılı nihayetlenen Biden'ın iç ve aut siyaset adımları, ilkin iktisat ve Kovid-19 politikalarının 1. yılının böylece kontak lens dibine katılması bekleniyor.

Biden'ın 22 Aralık'ta verdiği müşterek röportajda, sağlığı elverirse 2024 seçimlerine de yavuklu olacağını açıklamasının peşi esna 2022'de bu mevzuda ne hamle atacağı da merakla bekleniyor.

Kovid-19, 2022'de de gündemdeki yerini koruyacak

Mart 2020'den buyana iç siyaset gündeminin başlığından on paralık düşmeyen Kovid-19 salgınının 2022'de de ABD gündemindeki yerini koruması bekleniyor.

Omicron varyantı ile ABD'de fenomen rakamları yeni baştan şahika yaparken uzmanlar toy senenin önceki günlerinde geberik sayılarının artmasından fikir ediyor.

Biden yönetiminin hanuman ayında dağıtmaya başlamış olacağı 500 milyon İmtihan kitinin de ülkede ürün çağda yaşanmış olan İmtihan sıkıntısını azaltıp azaltmayacağı alçalma ediliyor. Kovid-19'un hazırlık zinciri ve ABD ekonomisi üstündeki tesiri ile salgının seyrinin ne olacağı, doğacak yılda ABD'de ehemmiyetli müşterek ruzname başlığı olacak.

ABD'nin 2022'deki en ehemmiyetli gündemi: "Kongre boşluk seçimleri"

ABD'de iç siyaset gündeminin doğacak yılki en ehemmiyetli ruzname maddesi, 8 Kasım 2022'de yapılacak Kongre boşluk seçimleri olacak.

Seçimlerde, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin ve 100 sandalyeli Senatonun hepsi değişecek.

Kongre boşluk seçimleri hem Temsilciler Meclisi hem de Senatoda çoğunluğu elinde markajcı Demokratlar düşüncesince şişman müşterek imtihan niteliğinde. Bu seçimlerde hem Senato hem de Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ele geçirmesi yerinde Biden'ın görevindeki ürün 2 senesinde yönetimi zorlaşacak ve nice adımında Kongre engeliyle dirlik karşıya kalacak.

Ayrıca bu durumda, Demokratların 2024 reislik seçimlerinde de eli zayıflamış olacak.

Virginia ve New Jersey'de 2 Kasım 2021'de meydana getirilen il seçimlerinde Cumhuriyetçi adayların gösterdiği başarı, 2022 sınavının Demokratlar açısından sıkıntılı geçeceğinin müşterek işareti yerine yorumlanmıştı.

Biden’ın diplomatlık çıkmazı: İran çekirdeksel müzakereleri

Biden’ın 20 Ocak’ta göreve önceden icra ettiği eleştiri vaatlerden bir tanesi de Trump yönetiminin çekilmiş olduğu İran çekirdeksel anlaşmasına dönmekti. ABD yönetimi ile İran diplomatları ortada endirekt görüşmeler, 8 Nisan’da Avusturya’nın başkenti Viyana’da başladı.

Önce Avrupalı yetkililerin, elan sonraları ABD yetkililerinin de katılmış olduğu görüşmelerin 7. turu bitmeme ediyor fakat daha ürün gücenmiş değil.

Biden yönetimi, fakat İran’ın çekirdeksel programından vazgeçmesi yerinde yaptırımları kaldırmaya başlayacağını tabir ediyor fakat İran, bütün yaptırımlar kaldırılmadan anlaşmaya rastgele müşterek biçimde dönmemekte ısrar ediyor.

İran ile danışmalar toy yılda bitmeme edecek ve hem bu müzakerelerden ürün katılması düşüncesince hem Washington’un hem de Tahran’ın bulunan pozisyonlarından ivaz vermesi gerekiyor.

Görüşmelerin bitmeme etmiş olduğu tam İran’ın çekirdeksel programına himmet verdiği biliniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı da bu süreçte dönemin İran lehine işlediğini ve çelimsiz müddette anlaşmaya dönülmediği takdirde Tahran’ın programının art dönülmez müşterek yola gireceğini tabir ediyor.

Gelecek sene kasımda yapılacak eleştiri boşluk intihabat de dikkate alındığında Biden’ın baş döndürücü müeddep hesaplar yaparak İran çekirdeksel programına yaklaşması gerekiyor.

Biden yönetimi, İran’a şişman tavizler verdiği takdirde bunun seçimlerde Demokratların aleyhine kullanılacağından korkuluyor fakat ivaz vermediği takdirde de İran’a müteveccih sınırlanmış askeri dizi eylem engelleme konkre adımlar atması gerekiyor.

Müzakere masasının çökmesi ve ABD’nin İran’a müteveccih rastgele müşterek askeri teşebbüs de ABD’yi baştan elini eteğini çekmeye çalışmış olduğu Orta Doğu denklemine çekmiş olacak.

2022’de Biden yönetiminin İran çekirdeksel programına bağlı adımları, hem ABD iç siyasetinde hem de ABD aut siyasetinde nispeten eleştiri müşterek dönüm noktası olması bekleniyor.

Rusya ile Avrupa asayiş mimarisi masaya yatırılacak

2022’de gayrı müşterek eleştiri husus da ABD ve Avrupalı güçlerle Rusya ortada yapılacak asayiş görüşmeleri olacak.

Rusya, ABD ve Avrupa’ya asayiş teminatları düşüncesince muhtelif tekliflerde bulunmuş oldu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, bu konudaki görüşmelerin doğacak senenin başlarında başlayacağını duyurdu.

Rusya, ABD’nin mühim silahlarının Doğu Avrupa’dan çekmesini ve Doğu Avrupa’ya icra ettiği yığınaklara cevap Washington’dan inanca istiyor.

Moskova, bire müşterek vakitte Ukrayna’nın NATO’ya alınmamasını istem ediyor.

ABD, emektar Başkan Barack Obama döneminden buyana Rusya’ya dirlik "Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi" ismi altında Doğu Avrupa’yı kuvvetlendirme etmeye çalışıyor.

Washington yönetimi, 2015’te Avrupa’nın güneyindeki askeri varlıklarından müşterek yönünü Doğu Avrupa’ya kaydırmış ve buradaki bazısı üsleri kapatmıştı.

Gelecek sene Batı ile Rusya arasındaki görüşmeler, ABD’nin Doğu Avrupa siyaseti itibarıyla ehemmiyetli olacak.

Biden, Rusya’nın Doğu Avrupa devletleri üstündeki baskısına dirlik ya bölgedeki bulunan silahlanma ve konuşlanma politikasını sürdürecek ve ya Avrupa asayiş mimarisinin ehemmiyetli kenar taşlarından birtanesini değiştirerek ABD’nin oradaki mühim enerjisini azaltacak.

Rusya’nın Ukrayna sınırına andıran yerlere askeri yığınaklar yapması da toy yılda Biden’ın masasında olmaya bitmeme edecek.

Çin ile rakiplik kızışacak

Son zamanlarda Çin’in ekonomiden savunmaya, siber kabiliyetlerden diplomatik etkiye derece nice bölgede ABD ile yarıştığı tartışılıyor.

Biden yönetimi, bu sene başlarında göreve dirimsel gelmez Çin’i “yakın rakip” yerine tanımlamaya başladı.

Çin’i Kovid-19 salgınını kullanarak diplomatik hasiyet sahasını genişletmekle suçlayan ABD, Pekin’in konvansiyonel ve çekirdeksel askeri kapasitesini baş döndürücü elan karşılama taşıdığını, siber bölgede ABD’yi yakaladığını ve tedbir alınmadığı takdirde Çin’in çekirdeksel stokunun baş döndürücü elan sakıncalı müşterek boyuta ulaşacağını karşılama sürüyor.

2021’de Çin ordusunun Tayvan’ı yoğun pıtrak rahatsızlık etmesi de Washington’un gündemindeki ehemmiyetli konulardan bir tanesi oldu.

Ocak ayında ABD ve Japonya ortada Stratejik Diyalog Toplantıları yapılacak.

Biden yönetiminin, Çin’e dirlik Pasifik’i 2022’de kuvvetlendirme etmeye bitmeme ederken Çin’in çekirdeksel stokuna makul tahdidat iletmek düşüncesince Pekin ile masaya oturması bekleniyor.

Çin’in Rusya ile meydana getirilen Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'na benzeşim müşterek anlaşmayı onama yazar etmeyeceği muhtemelen değil. Washington’un toy yılda, hipersonik silahlar ve 5G teknolojisi iktisap etmek az daha karşılama teknolojide de Çin ile rekabeti kızıştıracağı değerlendiriliyor.

ABD, Afganistan’dan ağız ağıza çekilmenin birlikte Irak ve Körfez ülkelerindeki askeri varlığını ehemmiyetli seviyede azalttı.

Biden yönetiminin 2021’de askeri varlığını ehemmiyetli seviyede azalttığı Orta Doğu’ya müteveccih aut siyaset stratejisini, 2022’de elan kemiksiz müşterek zemine oturtması beklentiler arasında.

İran çekirdeksel programı haricinde ABD’nin Orta Doğu’nun art kalanına müteveccih eleştiri müşterek ayrım yapması beklenmiyor.

Tüm bunlar cezaevi önüne alındığında, 2022’de Biden yönetiminin iç politikada boşluk seçimlerle ehemmiyetli müşterek imtihan vereceği düşünülürken aut politikada ise doğacak yılları etkileyecek eleştiri kararlar alması ve eleştiri dönüm noktalarından geçmesi öngörülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?