Dünya

Amman'ın Tel Aviv'le imzaladığı 'niyet beyanı' Ürdün Meclisinde münakaşaya sefer a

Ürdün ile İsrail ortada erke ve su dalında kuma birlikte projenin yapılabilirlik sürecine başlanması düşüncesince imzalanan niyet beyanı Ürdün Meclisinde münakaşaya bozukluk oldu.

Amman'ın Tel Aviv'le imzaladığı 'niyet beyanı' Ürdün Meclisinde münakaşaya sefer a
15-12-2021 23:44
Amman

Ürdünlü 76 milletvekilinin talebi üzerinde Ürdün Meclisinde, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalanan niyet beyanına bağlı Başbakan Bişr el-Hasavne ve hükümet üyelerinin de katılmış olduğu müşterek seksiyon düzenlendi.

Başbakan Hasavne'nin konuşmasını Ürdün Meclisi Filistin Komisyonu Başkanı Muhammed ez-Zahravi'nin "Kan suya dönüşmez fakat Hasavne hükümeti, düşünce çaya dönüştürdü." ifadeleriyle bölmesinin peşi sıra Mecliste ağız dalaşı çıktı.

Hasavne, Zahravi'ye "Hiç kimesne Ürdün'ün Filistin davası mevzusundaki tutumunu kesim konusu edemez." ifadeleriyle karşılık verirken, Ürdün'ün sergilediği tutumun Filistin davasını tasfiyeye müteveccih nice planı bozduğunu savundu.

Hükümetin mevzuyla ait açıklamalarının barışma imzalanan ülkenin fakat müşterek "Arap ülkesi" olması yerinde mantık olabildiği görüşünü paylaşan Milletvekili Yanal Fureyhat ise "Nekbe nerede? Nekse nerede? Kudüs'ün işgali, Arap ordusunun şehitleri nerede?" şeklindeki sorularla tepkisini tabir etti.

Söz meydan milletvekillerinden müşterek bölümü da İsrail'le normalleşmeyi "ihanet" halinde diyerek bahis konusu anlaşmayı reddettiklerini vurguladı.

Üç dünya arasındaki uzlaşma ve Ürdün'den mevrut tepkiler

Suudi Arabistan, Irak, Suriye ve İsrail'le bitişik bulunan 10 milyonu fazla nüfusa eş Ürdün, global su endeksine uyarınca dünyanın su mevzusundaki en fukara ikinci ülkesi.

Ürdün Su Bakanlığı, 22 Kasım'da Ürdün, İsrail ve BAE'nin 2022 senesinde erke ve su dalında kuma müşterek projenin yapılabilirlik sürecine başlanması düşüncesince "niyet beyanı" imzaladığını bildirmişti.

Projeye uyarınca Ürdün İsrail'e salname 600 megavat devir enerjisi, İsrail de Ürdün'e 200 milyon metreküp rafine su ihraç edecek.

Ürdün hükümetinin İsrail'le imzaladığı erke karşılığında su teminini havi "niyet beyanı" ülkede protestolara hastalık olmuştu.

Başbakan Hasavne dakika meydana getirdiği açıklamada, BAE ve İsrail'le erke ve su dalında imzaladıkları "niyet beyanının" müşterek barışma olmadığını savunmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?