Dünya

Afrika'da krizlerin merkezinde müşterek ülke: Nijerya

Afrika kıtasının en şişman ekonomisine cemaat ülkesi Nijerya, akıbet zamanlarda yaşamış olduğu konuşu sorunlar ve küsurat düzenlilik problemleriyle savaşım ediyor.

Afrika'da krizlerin merkezinde müşterek ülke: Nijerya
17-03-2022 11:36
Abuja

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da, akıbet zamanlarda kalan düzenlilik sorunları milyonlarca ferdin yaşamını etkilerken, hükümet, yıldırı örgütleri ve silahlı çetelerin sivillere müteveccih saldırılarına, fidyeinecat düşüncesince kaçırma vakalarına ve okullara müteveccih saldırılarına hal bulamıyor.

Ülkenin kuzeyinde Boko Haram ve ISWAP yıldırı örgütleri ve silahlı çeteler, güneyinde ise fidyeciler ve ayrılıkçı örgütler düzenlilik sorununu artırıyor.

Nijerya, arz yağı ve natürel kavara yağı lambası lambası üzere ensesi kalın aykırı kaynaklarına cemaat olsa da buradan mevrut gelirlerin yatırıma dönüştürülememesi dolayısıyla nüfusun iri birlikte bölümü kısırlık zarfında yaşıyor.

Petrol zengini bulunmasına karşın mahrukat ithal fail Nijerya, güzeşte aydan beri mahrukat kıtlığı çekiyor.

Ülkede yoğun pıtrak cazibe kesintilerinin de yaşanması, ekonomiyi henüz da kötüleştirdi.

Yanlış tutum politikaları, enfrastrüktür eksiklikleri, endüstri dalında tam envestisman yapılamaması, terbiye ve keyif alanlarındaki yetersizlikler de yatırımı engelliyor ve iklim gelirlerinin gayrimenkul dışına çıkmasına bozukluk oluyor.

"Petrol zengini bulunmasına karşın mahrukat kıtlığı yaşanıyor"

Dünyanın en birlikte tomar arz yağı rezervine cemaat devletleri ortada arazi meydan Nijerya, pınar yetersizliği dolayısıyla yoğun pıtrak mazot kıtlığı yaşıyor.

Ham petrolü satıp henüz sonraları ithal fail Nijerya, en akıbet Belçika'dan akıbet etap ceninisakıt nitelikli arz yağı ithal etti.

Benzin kıtlığı dolayısıyla ülkede akıbet 1,5 aydır sıvıyakıt istasyonlarında levent boylu kuyruklar oluştu.

Uçak yakıtı kıtlığı dolayısıyla iç geçek bilet tutarları kısaca yüzdelik 95 zamlandı. Bazı uçuşlar ise bozma ediliyor.

Öte taraftan akıbet üç günde yaşanmış olan cazibe kesintisi, iklim ekonomisine menfi yansıdı.

Ülkede averaj 4 sayaç cazibe hizmeti alabilen halkın iri bölümü, erke ihtiyacını jeneratörler tarafından karşılıyor.

Yakıt kıtlığı dolayısıyla sert baş döndürücü yerde jeneratörler de çalıştırılamıyor.

Ülkenin en iri problemi güvenlik

Törer örgütleri Boko Haram ve ISWAP saldırıları, silahlı çetelerin eylemleri, budunsal gruplar, fidyeciler, ayrılıkçı örgütler ve çoban-çiftçi çatışmaları dolayısıyla ülkedeki düzenlilik problemi güneş geçtikçe artıyor.

Ülkenin kuzeydoğusunda 2000'li yılların gene beri servet yayınlayan yıldırı örgütleriyle uğraş edilirken, kuzeybatı bölgelerinde 2017'de ise ortaya çıkan silahlı çete üyeleri düzenlilik vaziyetini henüz da kötüleştirdi.

Hemen doğrudan rastgele güneş silahlı saldırıların düzenlemiş bulunduğu Nijerya'da, ocaktan beri minimum 400 can yaşamını kaybetti.

Ülkedeki düzenlilik sorunları dolayısıyla 130 binden birlikte tomar can de evini vazgeçme ederek muhaceret geçirmek mecburiyetinde kaldı.

10 milyondan birlikte tomar bebek ise okuldan yoksun kalıyor.

"Ülkede 5 yılda kaçırılanlar düşüncesince 15 milyondan birlikte tomar dolar fidyeinecat ödendi"

Nijerya'nın nice eyaletinde fidyeinecat düşüncesince insanoğlu kaçırmanın cezası ölüm cezası cezası cezası olsa da bu suçların önüne geçilemiyor.

Ülkede, kült adamları, ecnebi işçiler, iş insanları, öğrenciler ve siyasetçiler kaçırılarak başıboş bırakılmaları düşüncesince fidyeinecat isteniyor.

Ülkede fidyeinecat düşüncesince en birlikte tomar insanoğlu kaçırma vakasının Bayelsa, Delta ve Rivers üzere cenup eyaletlerde yaşanırken, 2017-2021'de kaçırılanlar düşüncesince 15 milyon dolardan birlikte tomar mülk ödendi.

40 ülkede çalışkanlık yayınlayan Amerika merkezli düzenlilik firması Constellis'in 2017 tutanağına göre, Nijerya kaçırma vakalarında evren genelinde Libya'dan sonraları 2. tam geliyor.

Uzun vadeli tutum politikası yok

Ekonomi uzmanı Shuaibu İdris, Nijerya'nın ekonomisine bağlı AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, birlikte ülkenin sürdürülebilir hesaplı istikrarı düşüncesince akilane birlikte tutum politikası izlenmesi icap ettiğini belirtti.

Hükümetin, ülkenin tutum yönetiminde hata kararlar aldığını kaydeden İdris, "Nijerya'da levent boylu vadeli tutum politikası uygulanmadığı düşüncesince ahit hesaplı sıkıntılarla dirlik karşıya kaldık." dedi.

İdris, ülkenin ensesi kalın ekincilik arazisine cemaat bulunmasına karşın ekonominin yalnızca petrole dayandığını ve onun da güzel işlenmediği düşüncesince sorunlar yaşadığını söyledi.

Nijerya'nın ekincilik ürünleri düşüncesince baş döndürücü güzel birlikte araziye cemaat bulunduğunu kaydeden İdris, ülkenin cemaat bulunduğu arazilerin güzel kullanılması yerinde tamamı Afrika'ya besin ihracatı yapabileceğini söyledi.

İdris, ülken ekonomisinin iyileşmesi düşüncesince hükümetin çabucak ekincilik sektöründe ehemmiyetli adımlar atması gerektiğini, hırçın hâlde besin kriziyle dirlik karşıya kalacaklarını anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?