Ekonomi

AB'den ticari misilleme mekanizması girişimi

AB ülkelerinin ticaretini ve yatırımlarını etkileyen önlemler uygulayıcı ecnebi devletlere hemen dahil edilecek.

AB'den ticari misilleme mekanizması girişimi
08-12-2021 15:25
Brüksel

Avrupa Birliği (AB), ticari rakiplerine çabucak iktisadi yaptırım olanağı sağlayacak bir sistem kurulmasını öneri etti.

AB Komisyonu, üçüncü devletlerin iktisadi "baskılarına" dirlik baskıcı tedbir infaz olanağı sağlayacak bir ticari misilleme mekanizması kurulmasını içeren kodifikasyon teklifini açıkladı.

"Zorlama Karşıtı Enstrüman" anlı şanlı mekanizmaya göre, AB yahut unsur ülkelerinin ticaretini yahut yatırımlarını etkileyen önlemler uygulayıcı yahut infaz tehdidinde olan ecnebi devletlere hemen karışma edilecek. Ekonomik yerine zorba önlemler alındığının belirlenmesi ve bu konudaki müzakerelerin problemi gidermemesi şeklinde sistem devreye girecek.

Bu kapsamda, AB Komisyonu, gümrük vergisi, kota, dış alım sınırlaması, envestisman ve hizmetlerin kısıtlanması, ülkenin AB piyasalarına erişimin engellenmesi üzere muhtelif alternatifleri hemen yaşama geçirecek.

AB kabilinden yürürlüğe konacak bir iktisadi tedbir, unsur devletlerin oy çokluğuyla kaldırılabilecek.

Halihazırda AB'nin iktisadi zorlamaya dirlik karışma edecek bir kanuni çerçevesi bulunmuyor.

Mekanizmanın yürürlüğe girmesi düşüncesince bu evreden sonradan Avrupa Parlamentosu (AP) ve unsur devletlerin onayı gerekiyor.

AB'nin iktisadi konulardaki yaptırım yahut misilleme üzere uygulamaları unsur devletlerin oy birliğiyle alınabiliyor. Bu gestalt dolayısıyla dirlik yaptırımların kabulü düşüncesince değme unsur ülkenin inandırma edilmesi gerekiyor. Ancak yaptırım kararı, hem etraflıca proses almaktadır aynı zamanda değme vaziyette beklenen olmuyor.

Söz konusu mekanizmanın, Çin üzere iktisadi dayatmalarda bulunmuş olduğu tez edilen devletlere dirlik kullanılabileceği görüşü bilgili olurken, AB üyesi devletlerin hepsi mekanizmaya ısıdam yaklaşmıyor. Bazı AB ülkeleri, iktisadi problemlerin ve uzlaşmazlıkların giderilmesi düşüncesince olan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını tam buluyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?