Dünya

AB: Ukrayna'dan kaçan hepsi derisinin rengine bakılmaksızın AB'ye alınmalıdır

AB Komisyonu, savaştan kaçarak AB ülkelerine dönüşmek talip Afrikalıların ayrımcılığa uğramış olduğu olup bitenleri üzerine, "Ukrayna'daki şiddetten kaçan her insanın uyruğuna yahut derisinin rengine bakılmaksızın AB'ye erişimine müsaade verilmeli" açıklamasını yapt

AB: Ukrayna'dan kaçan hepsi derisinin rengine bakılmaksızın AB'ye alınmalıdır
02-03-2022 18:19
Brüksel

AA muhabirinin mevzuyla ilgilendiren sorusunu cevap veren AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in bombalarından kaçan hacısı hocası Avrupa'ya gelebilir. Barınmak talip herkesi koruyacağız ve ülkelerine görmek isteyenlere iane edeceğiz." söylediğini belirtti.

BM'den kimi Batılı devletlerin sığınmacılara müteveccih tekme standardına tepki: İnsancıl ve merhametli olalımAlmanya'dan AB sınırlarında Ukrayna'dan gelenlere tekme ölçün uygulanmasına reaksiyon Ukrayna haddini güzeşte Afrikalılar yaşadıklarını anlattı: Çok bir tomar ırkçılığa verilen kaldık

"AB üyesi ülkeler, Ukrayna'daki savaştan kaçıp sınırlarına mevrut her insana denktaş iş sağlanması taahhüdüne bağlıdır." ifadesini kullanan Hipper, bunun arsıulusal yükümlülüklerle ahenkli bulunduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Ukrayna'daki şiddetten kaçan her insanın uyruğuna, budunsal kökenine yahut derisinin rengine bakılmaksızın AB'ye erişimine müsaade verilmelidir. Üçüncü dünya vatandaşlarının emin biçimde gelmelerinin sağlanması düşüncesince kâffesi seviyelerde AB üyesi ülkeler, Ukrayna ve Moldova ile temastayız. AB, Ukrayna'daki savaştan kaçan her insana muvasala olanağı verilmesine bağlıdır."

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın toplumsal medyada meydana getirdiği "Tahliye arayışında bulunan Afrikalılar dostlarımızdır ve evlerine emniyet zarfında değişmek düşüncesince denktaş fırsatlara cemaat olmalıdır." açıklamasını alıntılayarak zat hesabından paylaşımda bulundu.

Borrell, Twitter mesajında, "Kuleba'nın mesajı aşırı açıktır: Ukrayna'dan boşaltma arayışındaki Afrikalılara, evlerine korkusuzca dönmeleri düşüncesince denktaş okazyon sunulmaktadır. Ukrayna hükûmetinin bu konudaki çabalarına müteşekkiriz." ifadesini kullandı.

Afrika ülkeleri, Rusya'nın saldırmış olduğu Ukrayna'dan kaçmaya etkin Afrikalıların sınırlarda yaşamış olduğu ayrımcılığa Birleşmiş Milletler (BM) de reaksiyon göstermişti.

Afrika Birliği (AfB), "Tüm ülkeleri arsıulusal hukuka hürmet duymaya ve savaştan kaçan her insana ırki kimliklerine bakılmadan bire bir desteği vermeye çağırıyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

Rusya saldırısı sonrası nice ülkenin asayiş dolayısıyla Ukrayna'ya uçuşlarını durdurması hem ülkedeki başkaları tıpkı zamanda Ukrayna vatandaşlarını uç hatlarına yöneltti. Polonya, Slovakya, Macaristan, güneybatısında ise Romanya ve Moldova'ya bitişik bulunan Ukrayna'dan ayrılmaya çalışanlar bu devletlere yağız kanalıyla ulaşmaya çalışıyor.

Çoğunluğu mektepli bulunan Afrikalılar, uç hatlarında cilt renkleri dolayısıyla ırkçılığa uğradıklarını tabir ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?