Dünya

AB, Rusya’ya müeyyide hazırlığında

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Rusya'ya müteveccih müeyyide hazırlığında bulunduğunu belirterek, Rusya'nın erke sorununu tabanca adına kullanmaya değişmeyen vermesine için da enine boyuna hazır olduklarını anlatım etti.

AB, Rusya’ya müeyyide hazırlığında
16-02-2022 17:21

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih tehdidi ile ilişik Avrupa Parlamentosu'nda (AP) izah yaptı. Konuşmasında Ukrayna'nın hür birlikte diyar bulunduğunu tamlayan von der Leyen, "Ukrayna özlük geleceği üzerine özlük seçimlerini yapıyor. Ancak Kremlin bundan hoşlanmıyor. Bu sebepten savaşla zılgıt ediyor. Biz Ukrayna'nın yanındayız. Bu çöküntü Ukrayna ile ilgili, evet. Ama ayrımsız sürede bundan aşırı hâlâ ilavesi demek. Bu ayrımsız sürede 21. yüzyılda egemen, hür ve engellenmeyen birlikte diyar olmanın ne derk geldiğiyle de ilgilidir” dedi.

Rusya'ya ciddi yaptırımlar hazırladıklarını tamlayan Von der Leyen, "Kremlin, Ukrayna'ya erinç sertliği seçerse, tepkimiz çelimli ve bileşik olacaktır. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi, çelimli ve şümullü birlikte gizil müeyyide paketi alıştırmak düşüncesince hepsi organ devletlerle benzeyen birlikte biçimde çalışmaktadır" niteleyerek konuştu.

"Yaptırımlarımız aşırı kaba etkileyebilir"

Rusya'ya uygulayım bilimi yaptırımları uygulanabileceğini kail Von der Leyen, "Rusya'nın ciddi çıkarı, birlikte tane yönlü ekonomisini çeşitlendirmek ve bulunan açıklarını kapatmaktır. Ancak bunun düşüncesince global liderliğe ehil olduğumuz teknolojilere gereksinimleri var. Rusya'nın faziletli uygulayım bilimi bileşenleri az hâlâ ağız ağıza bizlere bağımlı. Dolayısıyla yaptırımlarımız aşırı kaba etkileyebilir ve kremlin de bunu biliyor" dedi.

"En kötüsüne hazırız"

AB'nin yaşayabileceği gizil erke hastalığına bağlı açıklamalarda bulunan Von der Leyen, "Rus liderliğinin erke sorununu tabanca kendisine kullanmaya değişmeyen vermesi yerinde enine boyuna hazırız. Avrupa Birliği'ne sıvılaştırılmış katıksız saf taş yağı lambası ihracatını artırmaya hazır bulunan kimi ülkelerle haftalardır görüşmeler yapıyoruz. Pan-Avrupa borazan hattı ve çarpıcılık açıklık bağlanak ağımızı güçlendirdik. Ve dakika söyleyebilirim ki modellerimiz aldığımız hepsi önlemlerle bu şita düşüncesince bundan böyle sakıncasız tarafta olduğumuzu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Von der Leyen, "Bu krizlerden öğrendiğimiz esas derslerden biri, erke kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz ve Rus gazına bulunan bağımlılığımızdan kurtulmamız gerektiğidir. Bu krizleri Moskova üretti. Biz çatışmayı seçmedik. En iyisini umuyoruz, ancak en kötüsüne hazırız" dedi.

Von der Leyen, parlamentodaki hitabı evveliyat gazetecilere icra ettiği açıklamada, AB'nin doğalgaz ithalatında Rusya çeşidinden uygulanacak bölümsel birlikte kesintiyle başa çıkabileceğini söylemişti. Avrupa'nın katıksız gazının kısaca yüzdelik 40'ını sağlayıcı Rusya ile Ukrayna ortada tansiyonun yükselmesi, Rusya'dan Avrupa'ya saf taş yağı lambası akışına bağlı endişeleri artırdı.

Melike Yazır
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?