Dünya

AB: Belarus'un göçmenleri taşıt adına kullanmasını bildirme etmeyeceğiz

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Belarus'a "göçmenleri siyasal amaçları düşüncesince taşıt yerine kullandığı" suçlamasında bulunmuş oldu ve AB'nin bunu ikrar etmeyeceğini bildirdi.

AB: Belarus'un göçmenleri taşıt adına kullanmasını bildirme etmeyeceğiz
09-11-2021 00:18
Brüksel

Michel, Polonya-Belarus sınırında aşırı sayıda kesintili göçmenin bulunmuş olduğu ve bu insanların Polonya'ya geçmeye çalıştığına müteveccih haberlerin arkası sıra mevzuyla ait içtimai medyadan izah yaptı.

"Belarus makamlarını arsıulusal hukuka uymaya çağırıyorum." diyen Michel, "AB, göçmenlerin politik amaçlar için anahtar yerine kullanılması girişimlerini benimseme etmeyecektir. AB'nin sınırlarındaki vaziyeti yakından izlem ediyoruz." ifadelerini kullandı.

AB Komisyonunun içişlerinden mesul üyesi Ylva Johansson da Belarus yönetiminin kullanıcılarını tuzağa düşürdüğünü ve hayatlarını tehlikeye attığını öne sürdü.

Johansson, içtimai iletişim araçları paylaşımında, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun kullanıcılarını kurnazca Minsk Havaalanına ordan da Polonya-Belarus sınırına gönderdiğini tabir etti.

Mesajında, Belarus'un göçmenleri sınırda "tuzağa düşürdüğünü" ve bu halden yarar sağladığını yazan Johansson, "Çocuklar engelleme iktisap etmek kıl payı insanların dondurucu soğukta tehlikeye atılmasının anne sorumlusu Lukaşenko'dur. Acil önceliğimiz Minsk Havaalanına gelenleri durdurmaktır. Ortak devletlere yardımımızı artırırken aut sınırlarımızın korunmasını evleviyet yerine görmeye bitmeme edeceğim." ifadesine arazi verdi.

Belarus'tan son aylarda Polonya, Litvanya, Letonya kabil AB ülkelerine devam eden kesintili huruç hareketlerinden en büyüğünün Polonya’ya sınırı bulunan Grodno şehrinde yaşandığı belirtiliyor.

AB, Belarus yönetimini Irak kabil ülkelerden göçmenleri getirerek AB devletleri Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına göndermek, "düzensiz toprak kayması anahtar yerine değerlendirmek ve Birlik'i bu yolla istikrarsızlaştırmaya çalışmakla" suçluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?