Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'ya erke tedarikindeki Türkiye'nin nazik konumunu ön plana

Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla Avrupa seçenek gaz tedarikçisi arayışlarını hızlandırırken, kıtaya gaz tedarikinde Türkiye'nin nazik pozisyonu ön plana çıkıyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

İzmir

Küresel erke krizinin bitmeme etmiş olduğu müşterek çağda Avrupa'nın yılda averaj 155 bilyon metreküp tükettiği Rus gazına müteveccih müşterek müeyyide hamlesi yahut Rusya'nın Avrupa'ya müteveccih gaz akışını tevkif ihtimali, kıtada sunma güvenliğine müteveccih endişeleri baştan alevlendirdi.

Avrupa'nın sunma güvenliğine ulama düşüncesince TANAP'la birlik yetenek gaz gönderiliyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, sabık hafta meydana getirdiği açıklamada, erke piyasalarının aşırı yoğun olduğunu, arttırma gaz tedariki düşüncesince türlü kaynaklarla dek kurduklarını söyledi.

Gelecek kışa girmeden ilk gaz depolarının doldurulması ve sunma çeşitliliği sağlanması icap ettiğini tamlayan Simson, "AB Komisyonu, arttırma hazırlık düşüncesince seçenek borazan çizgileri ve sıvılaştırılmış gaz (LNG) tedarikçileri ile dek halinde." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu da salı haset erke sunma güvenliğini tasarruf etmek ve Rusya'ya bulunan bağımlılığı indirmek düşüncesince toy gaz tedarikçileri bulmayı, seçenek yakıtlara yönelmeyi, yenilenebilir yatırımları hızlandırmayı ve şita öncesinde gaz depolarını doldurmayı içeren "REPowerEU” anlı şanlı planını açıkladı.

Avrupa Politika Merkezi Analisti Marco Giuli, AA muhabirine, mümkün hazırlık kısıntıları biçiminde Avrupa'nın, şişman seviyede stoklardaki bulunan gaz kaynaklarını, azda olsa de ek dış satım miktarlarının oluşturduğu deposu kullanarak ve talepte devir zamane yaşanabilecek azalmalar kararında bulunan olanaklarıyla müşterek müddet hâlâ tüketimi karşılamayı başaracağını söyledi.

Ancak ilkbahar-yaz çağında beğenilen stokların bitirme edilmesinin ve doğacak şita mevsiminin Rus gazı kullanmadan atlatılabilmesinin aşırı güç bulunduğunu tabir fail Giuli, "Arz mekanizmasından 150 bilyon metreküplük müşterek miktarın çıkarılmasının fiyatlar üstünde ağır tesirleri olacaktır ve istem yanındaki beklenen karışıklıklar da cezaevi gerisi edilemez." dedi.

Giuli, Türkiye'nin hem Azerbaycan bununla beraber Rusya üstünden Avrupa'ya gaz taşıdığına ayraç ederek, "Rusya'dan tedarikin durdurulması durumunda, Hazar kaynaklarına erişimin sürdürülmesi tabii aşırı kritik. Ancak bunlar umumi adına alçak gönüllü rakamlar. TAP, filhakika 7 bilyon metreküp hazırlık ediyor ve bu nicelik 10 bilyon metreküpe yükselebilir. TAP'ın genişletilmesi kapasiteyi 20 bilyon metreküpe denli çıkarabilir. Bu da çözümün müşterek parçası olur fakat şimdilik kısıtlanmış müşterek parçası olur." niteleyerek konuştu.

Mevcut halde redif kapasitenin şişman müşterek kısmının ise ilkin Yamal-Avrupa ve Ukrayna koridorundan iktisap etmek amacıyla Rusya şebekesinden geldiğini vurgulayan Giuli, şu biçimde bitmeme etti:

"Norveç ve Azerbaycan, az hâlâ birlik kapasiteyle hazırlık sağlıyor. Cezayir'den İspanya'ya uzanan Gazoduc-Maghreb-Europe (GME) borazan hattında ise Fas ile yaşanmış bulunan yüklülük zımnında metruk müşterek yetenek bulunan ve Cezayir'den İtalya'ya uzanan TransMed borazan hattı şu anda nısıf kapasitede çalışıyor. İtalya, Cezayir'in çıtırbom envestisman ve büyüyen iç istekten muzdarip bulunmasına karşın bu rota üstünden müşterek hacim ek kapasitenin sağlanabileceği dair kendiliğinden tehlikesiz görünüyor."

"Enerji şirketleri, güç ve belgisiz müşterek durumla huzur karşıyalar"

Giuli, Avrupa'nın Rus gazına seçenek adına etraflıca vadede borazan gazı itibarıyla türlü seçeneklere de değinerek, şunları kaydetti;

"Boru çizgileri ile hazırlık bakımından, etraflıca vadede en güzel seçeneğin TAP'ın genişletilmesi bulunduğunu düşünüyorum. Doğu Akdeniz de kısıtlanmış miktarlar elde edecektir fakat burada iş bu koridorun siyasal adına ağız tatsızlığı yaratması. Şimdilik Avrupa tek toy borazan hattına dayanaklık etmek olmama politikasına sadakatli kalmayı sürdürüyor. Bunun yerine, organ devletler maliyet ve yarar hesaplamalarını cankulağı gözden geçirmekle birlikte, toy LNG tesislerine bulunan desteklerini yinelemeye bitmeme edebilir. Ya savaş, Avrupalıların Rusya ile uzlaşacağı müşterek biçimde biterse? Nihayetinde envestisman ve sözleşmelere bağlı kararları kabul etmek erke şirketlerine kalıyor. Şu anda aşırı güç ve belgisiz müşterek durumla huzur karşıyalar."

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya-Ukrayna harbinde 13. gün

2022-03-08 12:40 - Dünya

AB, Rusya'ya arttırma yaptırımları onayladı

2022-03-09 13:34 - Dünya

Kuru meyveler sağlık deposu

2022-03-09 11:58 - Sağlık

Geleceğin bilim insanları İzmir’de yarışıyor

2022-03-05 14:22 - Teknoloji

Eski Ukrayna Başbakanı Timoşenko: Millet kendisine biriz, beraberiz

2022-03-07 13:26 - Dünya

Kocaeli'de olumsuz hava şartları sebebiyle eğitime ara verildi

2022-03-09 15:48 - Gündem

Yeşilay 102 senedir dinç nesilleri bağımlılıktan koruyor

2022-03-05 11:43 - Sağlık

İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar sonuç yolculuğuna uğurlandı

2022-03-06 18:31 - Gündem

Rus ordusu Harkov’da hastaneyi vurdu

2022-03-08 19:05 - Dünya

'Böbrek rahatsızlıkları geç döneme kadar sinsi seyrediyor'

2022-03-09 13:30 - Sağlık

İlgili Haberler

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

Şubatta en düşüt gerçek kaybolma yüzdelik 1,75 ile yatırım faizinde

11:06 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz oranları önceleri kestirim edilenden hâlâ efdal olabilir

19:07 - Ekonomi

Bakan Bilgin'den amme işçisinin bindirim görüşmeleriyle ilişik açıklama

14:08 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 86,27 dolar

10:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem