'Kur korumalı yatırım evvel itibarı ile 312 bilyon lirayı aştı'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, seviye korumalı tevdiat namına ilişkin, "Şu anda 10 bilyon dolar civarına mevrut ortak döviz, toplamda da esbak itibarı ile 312 bilyon lirayı aşan ağır ortak tevdiat oluşuk durumda" dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

LONDRA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İngiltere’nin başkenti Londra’da esbak ve eski devir bankacı ve yatırımcıların fevk düzem yöneticileriyle nezdinde araya geldi.

Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Rezidansı'nda planlı matbuat toplantısında temaslarını değerlendiren Bakan Nebati, dü devir devam eden görüşmelerde 18 dünya malı hile şirketi, 19 arsıulusal kalkınma ve envestisman bankası ile 10’dan nezdinde tomar hususi sermaye, enfrastrüktür ve adım sermayesi fonu ve uygulayım bilimi firması temsilcilerinin arazi aldığını söyledi.

Görüşmelerin dişi geçtiğini vurgulayan Bakan Nebati, şöyleki konuştu:

"Türkiye’de geniş hesaplı göstergelerin sağlamış bulunduğu katkıların ne yöntemlerle belirlendiği, ilkin de toy hesaplı modelin Türkiye’ye kazandırdığı biçim haritasının ne evrelerden geçeceğine bağlı sorular sordular. Bilgilendirmelerimizi baş döndürücü güdü nezdinde biçimde yaptık. Londra’da mevcut az geçmiş anlatım ettiğim kâffesi yatırımcıların en fevk düzem saydam nezdinde biçimde sorularını aldık. Şeffaf nezdinde biçimde cevaplandırmaya mücahede ettik."

Toplam 100’e benzeyen fevk düzem hoşgörülü ile görüşmelerin gerçekleştirildiğini tamlayan Bakan Nebati, yatırımcılarla Türkiye ekonomisinin görünümüne bağlı değerlendirmelerin paylaşıldığını kaydetti.

"Türkiye’yi düşkünlük etmektedirler manken itibariyle, lakin Türkiye’yi baş döndürücü güzel biliyorlar." ifadesini kullanan Bakan Nebati, toplantılar esnasında “Türkiye Ekonomi Modeli” üzerine şümullü bilgilerin verildiğini, doğacak devre bağlı öngörüler üstünde fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

Bakan Nebati, Türkiye’nin devim bilimi istihsal kapasitesi, çelimli gelişme performansı, metin amme maliyesi, berk bankacılık endüstrisi ve bağan borçluluğu ile lüzum alanında lüzum toptan çapta ön plana çıkan, ehemmiyetli gizil barındıran büyümekte bulunan kuzey nezdinde taşınmazlar bulunduğunun toplantılarda vurgulandığını kaydetti.

Döviz kurlarında sağlanan balans ile baş başa ülkedeki enflasyonun iare bulunduğunun toplantılarda dile getirildiğini tamlayan Bakan Nebati, bankacı ve yatırımcılarla belirtik başlı periyotlarda iletişimin sürdürülmesinin hedeflendiğini anlattı.

"Kur korumalı tevdiat biricik nezdinde kez kullanılabilen çalgı aleti değil"

Kur korumalı mevduata müteveccih değerlendirmelerde mevcut Bakan Nebati konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

"Bireyselle başladık, tüzeli kattık. Tüzeller geliştikten sonraları kırat kambiyo vergisi ile erinç karşıya küsurat hukuksal bireylere 17 Şubat’a denli faydalanma olanağı tanıdıkları bulunan kanuni değişikliği yaptık. Oradan nezdinde biçimde döviz akışı başladı. Son kendisine Merkez Bankamız Yuvam ismi altında taşınmazlar dışındaki Türk vatandaşlarının da bu enstrümandan faydalanmasını sağlayacak adımlar attı. Dolayısıyla kırat korumalı tevdiat biricik nezdinde kez kullanılabilen nezdinde çalgı aleti değil.

Şu anda 10 bilyon dolar civarına mevrut nezdinde döviz, toplamda da esbak sebebi ile 312 bilyon lirayı aşan ağırbaşlı nezdinde tevdiat oluşuk durumda. İlk günlerde hep tevdiat içinde yüzdelik 10’larla başlarken, esbak geceleyin ezanı sebebi ile mevrut miktar yüzdelik 45’ler seviyesine kazanmış durumda… Şu anda yurttaş nazarıitibar gösteriyor. Optimal derece vatandaşın ilgisinde en fevk seviyenin nerede yakalanacağıdır."

Yastık altındaki kalburüstü düzene girecek

Ekonomi politikalarında levent boylu vadeli istikrarın önemine ayraç fail Nebati, “Bizim açımızdan ehemmiyetli bulunan şu; döviz kurlarının kesin nezdinde biçimde bitmeme etmesi.” halinde konuştu.

Gelecek çağda Türkiye’de mali piyasalara bağlı ehemmiyetli nezdinde paketin açıklanacağını tamlayan Bakan Nebati, laflarına şöyleki bitmeme etti:

“Bu paketle bu arada nezdinde tarafı yastık altındaki altını düzene sokmuş olacağız ki 5 bin titrem yöresinde nezdinde kalburüstü bulunduğu kestirim ediliyor. Bunun da karşılığı 250-350 bilyon dolar. Bunun muhtemelen nezdinde miktarı, Merkez Bankasına dayanak olacak ve döviz ihtiyacını giderecek. Ama en önemlisi, modelimizin esasını dokuma fail Türk lirasının özendirilmesi noktasında yardım sağlayacak nezdinde çalgı aleti engelleme edildi.”

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye, elektrikli otobüs üretiminde vites yükseltti

2022-02-02 12:08 - Ekonomi

KKTC’de kumarhane işletmecisi Halil Falyalı’ya evinin önünde silahlı saldırı

2022-02-08 22:02 - Dünya

Kar ve buz düşmeye bağlı kırık olaylarını artırdı

2022-02-05 09:12 - Sağlık

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşine eski olsun mesa

2022-02-07 09:16 - Gündem

TURKOVAC Başkent'te 4 hastanede daha uygulanmaya başlıyor

2022-02-06 23:24 - Sağlık

İBB'nin su tankeri arıza yapınca yolda kaldı

2022-02-08 20:16 - Gündem

Bakan Dönmez: TANAP'ı azami kapasitede görmek düşüncesince girişimleri destekliyoruz

2022-02-04 14:21 - Ekonomi

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda benimseme edilerek yasalaştı

2022-02-04 00:07 - Gündem

CEMRE ne zaman düşecek? 2022 ilk CEMRE NE ZAMAN düşecek? Cemre NEDİR?

2022-02-08 22:18 - Gündem

Başarılı kadınlar akıllara en çok 'sinema' kategorisinde geldi

2022-02-07 10:42 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

Şubatta en düşüt gerçek kaybolma yüzdelik 1,75 ile yatırım faizinde

11:06 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz oranları önceleri kestirim edilenden hâlâ efdal olabilir

19:07 - Ekonomi

Bakan Bilgin'den amme işçisinin bindirim görüşmeleriyle ilişik açıklama

14:08 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 86,27 dolar

10:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem