Kırım'ın gayrikanuni ilhakının 8. senesinde Ukrayna'nın öteki şehirleri de bire bir korku altınd

Kırım Yarımadası'nın Rusya kabilinden gayrikanuni ilhakının 8. senesinde, Ukrayna'nın öteki şehirleri de ayrımsız tehlikeyle üzerine karşıya kaldı.

Dünya - 2 yıl önce

Kiev

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Rusya yanlısı emektar Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üstünde 21 Kasım 2013'te gıcırtı gösterileri başladı.

Yanukoviç'in çıkmaz gösterileri ve halkın tepkisi üstünde 22 Şubat'ta ülkeden kaçmasının peşi esna Batı yanlısı siyasetçiler yönetimi devraldı.

Yeni yönetimin iş başına gelmesi üstünde yarımadada konuşlu mevcut Rus üssünden çıkan askeri birlikler ülkenin muhtelif şehirlerinde görünür duruma geldi.

Ukrayna ile Rusya ortada Rus Karadeniz Filosunun konumuyla ilişik 28 Mayıs 1997 ve 21 Nisan 2010'da meydana getirilen anlaşmalara karşıt bulunmasına karşın Rus birlikleri yarımada üstünde akıntı ederek arsa değişikliği yaptı.

Rusya yanlıları, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması düşüncesince 25 Şubat 2014'te Parlamentoya bası uygulamaya başladı. 400 yöresinde Rusya yanlısı, Kırım Parlamentosunu basarak Kırım'ın bağımsızlığını duyuru etmesi düşüncesince plebisit sonucu almasını istem etti.

Yarımadada askeri üniformalı, üzerlerinde tek bayrak ve ya remiz yok silahlı kişiler, 27 Şubat 2014'ten itibaren amme binalarında kontrolü ele almaya başladı.

"Yeşil adamlar" namına bilinen Rusya yanlısı milis güçleri, endamsız müddette hükümet binalarının birlikte Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunu da ele geçirdi.

"Yeşil adamlar"ın gölgesinde referandum

Eli silahlı "yeşil adamların" gölgesinde 6 Mart 2014'te birleşen Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması düşüncesince plebisit yapılması sonucu alındığını duyuru etti. Bu süreçten itibaren yeşil adamlar, Kırım Tatarlarına ve Ukraynalılara bası yaparak onları yarımadadan uzaklaştırmaya çalıştı.

Kırım Tatarları, Parlamentonun bu sonucuna erinç çıkıp boykot sonucu alsa da 16 Mart 2014'te yarımadada neymiş referanduma gidildi. Rusya yanlısı silahlı güçlerin kontrolündeki plebisit kararında Moskova'nın da beklediği kararın Kırım'ın Rusya'ya bağlanması anlamında çıkmış bulunduğu bildirildi.

Referanduma ilkin Birleşmiş Milletler (BM) edinmek kabilinden arsıulusal firmalar ve Türkiye engelleme sağlam aşırı iklim erinç çıktı ve referandumu çürük saydı.

Moskova yönetimi ise referandumu tanıdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Mart 2014'te Kremlin Sarayı'ndaki törende "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya bağlanması ve acemi federal yerler oluşturulmasını" öngören yasayı imzaladı. Böylece Rusya, Ukrayna'nın arazi bütünlüğünü tanımasına bağlı 1994'te imzaladığı Budapeşte Memorandumu'na karşıt bulunmasına karşın Kırım'ı gayrikanuni ilave etmiş oldu.

Yasa dışı ilhaktan sonraları Kırım Tatar Türklerine baskılar arttı. Kırım'ın Rusya yönetimine geçmesinden sonraları "26 Şubat olayları" nedeni öne sürülerek ilkin yöneticiler edinmek kabilinden Ukrayna yanlısı Kırım Tatar Türkleri bası dibine alındı, hakları ihlal edilmeye ve tutuklanmaya başladı.

Kırım Tatarlarının iradesini asimilasyon fail Kırım Tatar Milli Meclisi, aşırıcı teşkilat kapsamına fiş ve faaliyetleri yasaklandı.

Kırım'da 4 Eylül 2021'de de Rus düzenlilik güçleri, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal'in de aralarında bulunduğu 5 Kırım Tatar Türkü'nü gözaltına aldı ve akabinde Rus mahkemesi vakfedilmiş yargılanmalarına hükmetti.

İlhakın 8. senesinde Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısı

Kırım Yarımadası'nın gayrikanuni ilhakının 8. senesinde Ukrayna'nın gayrı şehirleri de Rusya'nın saldırısı zımnında ayrımsız tehlikeyle erinç karşıya kaldı.

Rusya, 2021 sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce er konuşlandırmaya başladı. ABD, Rusya'nın işgale hazırlandığını yinelerken Rusya bunu reddetti.

Batılı ülkeler, Rusya'yı yaptırımlar uygulamakla yıldırma ederken Moskova yönetimi, Donbas'taki ayrılıkçı neymiş yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına hücum başlattı.

Bir taraftan dü tarafın heyetleri ortada savaşın 5. gününde başlamış olan müzakerat sürse de Rusya'nın, Ukrayna'ya doğudan, kuzeyden ve güneyden saldırısı 21 gündür bitmeme ediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, 2 Mart'ta Rus ordusunun Ukrayna'nın Herson şehrini ele geçirdiğini açıkladı.

Yerel basında, "Rusya'nın, Rus ordusunun girmiş bulunduğu Herson'da neymiş 'Herson Halk Cumhuriyeti'nin kurulması düşüncesince gerçek olmayan birlikte plebisit düzenlemeyi planladığına" bağlı istihbarat çıktı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna'nın Herson alanında "sahte referandum" planlaması yerinde Rusya'ya kaba yaptırımlar getirilmesini istedi.

Rus birliklerince ele geçirilen Herson kentinde binlerce insan Ukrayna bayraklarıyla sokağa çıktı ve Rusya karşıtı gösteriler düzenledi.

Haftanın Öne Çıkanları

AB, Rusya'ya arttırma yaptırımları onayladı

2022-03-09 13:34 - Dünya

Ukrayna: 'Rusya olumlu konuşmaya başladı'

2022-03-13 19:35 - Dünya

Çin ile Hindistan arasındaki sınır anlaşmazlığı 50 senedir çözülemiyor

2022-03-11 11:59 - Dünya

İzmir'in Çeşme ilçesinde kar yağıyor

2022-03-11 10:55 - Gündem

Kocaeli'de olumsuz hava şartları sebebiyle eğitime ara verildi

2022-03-09 15:48 - Gündem

Antarktika’dan denize munsap herhangi bir inme su iklim değişikliğine etmen oluyor

2022-03-11 13:11 - Dünya

'Böbrek rahatsızlıkları geç döneme kadar sinsi seyrediyor'

2022-03-09 13:30 - Sağlık

Sebastian Vettel’in kaskı tartışmalara neden oldu

2022-03-12 20:04 - Spor

Ukrayna'dan ahit Türk yurttaşı hâlâ boşaltma edildi

2022-03-13 00:18 - Gündem

Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embalo​​​​​​​: Gençliğin getirmiş olduğu değişiklikten sabah yeli almamız gerekiyor

2022-03-12 15:06 - Gündem

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı çağında İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, şeb 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:08 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:07 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Cezayir'den Fas yönetimine: Ordumuz sınırlarımızı korumaya hazır

05:07 - Dünya

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem