Bebeklerin "ilk aşısı" ana sütü Kovid-19'a üzerine da koruyor

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, Kovid-19'a üzerine aşılanan ana adaylarının ana sütü üstünden aktardığı antikorlarla bebeklerini de korumaya aldığını söyledi.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, Kovid-19'a hakkında aşılanan ana adaylarının ana sütü üstünden aktardığı antikorlarla bebeklerini de korumaya aldığını söyledi.

Tekin, 1-7 Ekim ortada kutlanan Emzirme Haftası nedeniyle AA muhabirine, ana sütünün bebekleri rastgele muhtelif hastalıktan koruyucu baş döndürücü altın birlikte gıda olduğunu, bu yüzden rastgele sene hafta nedeniyle emzirmenin önemine bağlı farkındalık emek harcamaları gerçekleştirdiklerini anlattı.

Prof. Dr. Tekin, Dünya Sağlık Örgütü'nün bebeklerin evvel 6 ayında yalnızca ana sütü, 6 ay ondan sonra ise ek gıdaya arttırma kendisine 2 yıla denli ana sütüne bitmeme edilmesini önerdiğine dikkati çekti.

Anne sütü yardımıyla rastgele sene dünyada 5 gözyaşı altı 820 binden birlikte tomar çocuğun hayatının kurtarılabileceğine bağlı emek harcamaları anımsatan Tekin, bebeklerin doğumdan sonraları evvel 1 sayaç içinde ana sütüyle buluşmasının ve 6 ay akıcı ana sütüne bitmeme etmesinin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

"Emzirme oranları 6 ay içinde yüzdelik 40'lara geriliyor"

Hastane içinde bu mevzuda farkındalık etkinlikleri düzenlediklerini, ana adayları ve yakınlarına bilgelik verdiklerini aktaran Tekin, 2012'ye alakalı istatistiksel verilere göre, Türkiye ve dünyada doğumdan elden sonraları yüzdelik 70-80'lerde bulunan emzirme oranının 6 ay içinde yüzdelik 40'lara denli gerilediğini kaydetti.

Prof. Dr. Tekin, hastanedeki Emzirme Danışmanlığı ve Relaktasyon Polikliniği ile de emzirmede dava canlı annelere dayanak noktası sağladıklarını vurguladı.

"Anne adayları aşıyla bebeklerine antikor iletebileceğinin farkında olmalı"

Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, gebe ve emziren annelerin "Kovid-19 aşısı olursam bebeğimde taraf hasiyet kabil mu" endişelerinin anımsatılması üzerine, şöyleki konuştu:

"Anne sütü bebeğin evvel aşısı. Anne sütünde bebeği hayatının evvel birlikte senesinde dört başı mamur enfeksiyon hastalıklardan koruyacak antikorlar mevcut. Gebeliği sırasında Kovid-19 enfeksiyonu nâkil annelerin antikorlarının doğumdan sonraları süte geçmiş olduğu ve bebeklerine ana sütü eliyle iletildiği meydana getirilen çalışmalarda gösterildi.

Ayrıca ilkin mRNA aşılarıyla alakalı dünyada degaje veriler var. Bunlarda görüyoruz ki gebeliği sırasında mRNA aşısı ile aşılanan ana adayları hem batın kordonu bununla beraber ana sütü üstünden faziletkâr miktarda muafiyet sağlayan antikor üretip mevlit sonrası bebeğe geçiriyor. Bu antikorlar rahatsızlığı geçirenlere uyarınca baş döndürücü elan fazla. Dolayısıyla ana adayları gebeliği sırasında aşı olmuşsa bedeninde aşı kararı oluşan antikor cevabını doğumdan sonraları bebeğine de ana sütü eliyle iletebileceğinin farkında olmalı."

"Emzirme devrinde de aşı olabilirler"

Prof. Dr. Tekin, "Anneler şayet aşı olmamışlarsa emzirme devrinde de aşı olabilir. Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, bununla alakalı raporları yayımladı. Anne adayları gebeliklerinin rastgele birlikte devrinde yahut emzirme sürecinde aşı yaptırabilirler. Hiçbir sakıncası, bebeğe güzeşte birlikte taraf tesirinin bulunmadığı ahit dayanıklı baş döndürücü veriyle müdellel durumda." niteleyerek konuştu.

Ankara Şehir Hastanesinde mevlit işleyen Kovid-19'lu annelere makul ortamlar oluşturulduğunu, maske, açıklık ve hıfzıssıhha kurallarına özen ederek bebeklerini ne emzireceklerine bağlı eğitimler verildiğini de dile getiren Tekin, aşılanmanın beraberinde bu bilgilerin de Sağlık Bakanlığının Kovid-19 zamanına bağlı hamilelik izleme rehberinde yapılacak güncellemede toprak alacağını bildirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Türk bilim adamı G20’ye davet edildi

2021-10-05 11:16 - Eğitim

Vakıf üniversitesi ve Edirne Milli Eğitim Müdürlüğünden özel öğrencilere yeni sınıf

2021-09-29 13:46 - Eğitim

Kovid-19'un yükünü çekici Erzurum Şehir Hastanesi bundan sonra hepsi hastalara şifa oluyor

2021-10-02 11:57 - Sağlık

Kahramanmaraşlı göçerler dönüş yolunda

2021-10-01 16:18 - Yaşam

Afyonkarahisar gezmen hedefinde çıtayı yükseltti

2021-09-28 21:03 - Yaşam

Serebral palsili 27 yaşındaki fizik dehası, Stephen Hawking'in izinde

2021-10-03 11:36 - Yaşam

Çanakkale'nin dünkü gezim destinasyonu 'Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı' açıldı

2021-10-02 22:17 - Yaşam

Deniz nezaretli otelini diyar gereksinim duyan öğrencilere açtı

2021-09-30 18:17 - Yaşam

Ahşap oyma sanatını kitapla doğacak nesillere aktarmayı hedefliyor

2021-10-02 13:36 - Yaşam

Mevsimlik tarım işçilerinin sıkıca mesaisi sürüyor

2021-09-30 12:13 - Yaşam

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:08 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

21:07 - Sağlık

ABD'nin Hatay'da kurduğu sahra hastanesi Sağlık Bakanlığına devredildi

20:07 - Sağlık

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

18:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem