Ahşap oyma sanatını kitapla doğacak nesillere aktarmayı hedefliyor

Türkiye'de ahşap oyma sanatının sonuç mümessillerinden Şanlıurfalı Osman Nergiz, atalarının 5 asırdır sürdürerek kalıt bıraktığı sanatını doğacak nesillere aktarabilmek düşüncesince bilim ve birikimlerini kitapta toplayacak.

Yaşam - 3 yıl önce

Şanlıurfa
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Ahşap oyma sanatını kitapla doğacak nesillere aktarmayı hedefliyor

Osman Nergiz (66), Osmanlı periyodunun en flaş sanatlarından bulunan ve şimdilerde unutulmaya beniz tutmuş meslekler ortada yayınlanan ahşap oymacılığının akıbet ustalarından.

Osman ustanın marifetli ellerinde gövde bulan tasarımları, iklim içi ve dışındaki nice yapıda kıymetlendirmek mümkün.

Şanlıurfa Geleneksel El Sanatları Derneği müessis başkanlığını da fail Nergiz, sanatın kaybolmaması düşüncesince inceliklerini ortak kitapta biriktirerek doğacak nesillere çoğaltmak istiyor.

Osman Nergiz, AA muhabirine, atalarından kalıt bu sanata 10 yaşlarında babasının beraberinde başladığını ve kestirmece 56 senedir isteyerek sürdürdüğünü söyledi.

Sanatın doğacak nesillere aktarılması düşüncesince 7 sene geçmiş betik yazmaya değişmeyen verdiğini aktaran Nergiz, şöyleki bitmeme etti:

"Babamdan, dedemden ve ustalardan aldığım bilgelik ve birikimlerimi ortak kitapta dercetmek düşüncesince çalışıyorum. Bu süreçte ağaçları inceleyerek, ustalardan kulaktan yahut kitaplardan araştırarak edindiğim detayları kaydediyorum. Bir ağacın nereye, ne işe yarayacağıyla ilişik detayları de biriktirerek notlarımı yazıyorum. Yetkililerle yaptığım görüşmelerde kitabımın tamamlanması şeklinde yayınlanması ve ilişik okullarda öğüt kitabı şekilde okutulması düşüncesince asistan olacaklarını söylediler. Çalışmalarım sürüyor, araştırmayı baş döndürücü seviyorum. Allah hayat verirse andıran sürede inşallah kitabımı çıkartarak ülkeme, milletime yararlı ortak betik çoğaltmak istiyorum."

"Festivaller de ayarlamak istiyorum"

İkisi darülfünun mezunu 3 oğlunun da baba mesleğini seçmece beraberinde çalıştıklarını özetleyen Nergiz, meydana getirdiği araştırmalara gereğince bu sanatın ataları çeşidinden 5 asırdır sürdürüldüğünü anlatım etti.

Nergiz, büyükbabası ve babasından öğrendiği mesleği çocuklarına da öğrettiğini dile getirerek şöyleki konuştu:

"Yaklaşık 16 sene eli uz belletici şekilde el terbiye merkezlerinde ahşap oymacılık sanatıyla ilişik kurslar verdim. Amacım, yetiştirdiğim şahısların öğrendikleriyle dünyalık kazanarak geçimlerini sağlayabilmeleri. Ancak 65 yaşını geçince bundan böyle bu kurslara akıbet verdiler. Ben kaybolmaya beniz tutmuş ortak sanatı yürütme ediyorum, hâlâ baş döndürücü insanoğlunun bu sanatı öğrenmesini isterim fakat gözyaşı nedeniyle bunu yapamıyorum. Şimdi amacım festivaller düzenleyerek hem memleketimi hem ülkemi en dobra biçimde tanıtmak. Bazı girişimlerde bulundum fakat şimdiye derece muktezi desteği göremedim. Ama ara vermek yok, bu hedefimi yapmak düşüncesince çalışmaya bitmeme ediyorum. Yunus Emre Enstitüsü kanalıyla 2 çağ Şanlıurfa'da, 5 çağ Makedonya'da iktisap etmek kıl payı 7 çağ çekimleri devam eden ortak belgesele husus oldum. Türkiye'de ve Makedonya'da radyo ve göstergeç programlarına mihman oldum."

"Makedonya'da kurslar verdim"

Sanatın yaşatılması düşüncesince iklim içi ve haricinde iri savaş verdiğini vurgulayan Nergiz, şunları kaydetti:

"2013 senesinde Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla, kaybolmaya beniz tutmuş sanatların yaşatılması hesabına meydana gelen plan kapsamında Makedonya'nın başkenti Üsküp'e gittim. Bu ülkede 3 sene süresince sanatımızı aktarmaya çalıştık. Makedonya'da bulunduğum müddet süresince zamanı Murat Paşa Camisi'nin kapısını yeniledik. Diğer camilerde de nice ehemmiyetli betik bırakarak ülkemi en dobra biçimde temessül etmeye çalıştım. Şanlıurfa Geleneksel El Sanatları Derneğini kurdum. Türkiye genelinde planlı nice etkinliğe, festivallere katıldım, sanatımızı söylemeye çalıştım. Şanlıurfa'da da kimi cami ve ehemmiyetli mimarlık yapılarda eserlerim bulunuyor."

Çocuklarından Abdurrahman Nergiz ise darülfünun eğitimimi tamamladıktan sonraları baba mesleğini sevilmiş olduğu düşüncesince sürdürmeye değişmeyen verdiğini belirtti.

Yusuf Nergiz de (27) çocukken babasının beraberinde başladığı mesleğini darülfünun eğitimiyle bu arada yürüttüğünü, ağababa mesleğini baş döndürücü sevdiğini kaydetti.

Mehmet Serhat Nergiz (35) bu sanatı geliştirerek hâlâ ileriye taşımayı amaçladığını anlatım etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Vakıf üniversitesi ve Edirne Milli Eğitim Müdürlüğünden özel öğrencilere yeni sınıf

2021-09-29 13:46 - Eğitim

Kovid-19'un yükünü çekici Erzurum Şehir Hastanesi bundan sonra hepsi hastalara şifa oluyor

2021-10-02 11:57 - Sağlık

Kahramanmaraşlı göçerler dönüş yolunda

2021-10-01 16:18 - Yaşam

Afyonkarahisar gezmen hedefinde çıtayı yükseltti

2021-09-28 21:03 - Yaşam

Ahşap oyma sanatını kitapla doğacak nesillere aktarmayı hedefliyor

2021-10-02 13:36 - Yaşam

Mevsimlik tarım işçilerinin sıkıca mesaisi sürüyor

2021-09-30 12:13 - Yaşam

Merck'in Kovid-19'a için geliştirdiği hap, ahiret yolculuğu riskini yüzdelik 50 azaltıyor

2021-10-01 16:31 - Sağlık

Deniz nezaretli otelini diyar gereksinim duyan öğrencilere açtı

2021-09-30 18:17 - Yaşam

Sivasspor, Fatih Karagümrük'ü farklı geçti

2021-09-25 16:05 - Sağlık

İztuzu sahilinde caretta caretta yuvası ve süt kuzusu çıkışında artış

2021-09-30 13:41 - Yaşam

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da himaye altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname cümle lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara makul çadır üretiyor

21:07 - Yaşam

Balıkesir'de depremzede kadınlar geride bıraktıkları düşüncesince yardım seferberliğine katıldı

20:07 - Yaşam

Safranbolu'da kadın yangıncı eş meslektaşlarıyla dal omuza fariza yapıyor

19:08 - Yaşam

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem