5 soruda evcil aşılama TURKOVAC

Türkiye'nin inaktif Kovid-19 aşılama talibi TURKOVAC'ın aceleci kullanma onayı alabilmesi düşüncesince lüzumlu istimara ve tetkik evreleri minimum 3 hafta sürecek.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara

Türkiye'nin evcil inaktif Kovid-19 aşılama talibi TURKOVAC'ın çabuk yararlanma onayı düşüncesince kıymetlendirme ve tetkik döneminin minimum üç hafta sürmesi bekleniyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TURKOVAC düşüncesince evvel çabuk yararlanma onayı başvurusunun yapıldığını, aşının sene bitmeden yayılmış kullanıma girmesinin beklenti edildiğini açıkladı.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK) meydana getirilen bu müracaat sonrasında, TURKOVAC'ın çabuk yararlanma onayını alması minimum 3 haftalık süreci gerektirecek.

Bu sürecin müspet neticelenmesi yerinde aşının hızlı üretimine geçilecek. Sağlık Bakanlığı, TURKOVAC'ın hızlı üretiminin Türkiye'de dü tesiste yürütülmesini planlıyor.

AA muhabiri, Türkiye'nin "kendi aşısını üreten ülke" adına salgınla mücadelede elini güçlendirmesi ve aşıyı topu topu insanlığın kullanımına sunması açısından da şişman ehemmiyet haiz TURKOVAC'ın bugüne denli geçirdiği süreçleri 5 maddede derledi.

1- Yerli aşılama emekleri ne devir başladı?

Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen TURKOVAC'ın evvel evresi bulunan Faz 1 çalışmaları, 5 Kasım 2020'de başladı.

44 fahri üstünde meri Faz 1 evresinin arkası sıra evvel dozu 10 Şubat'ta meydana getirilen Faz 2 emekleri ise 250 gönüllüyle yürütüldü ve değme dü etapta da aşıyla ait müspet veriler elde edildi.

Yerli aşının etkinliğinin elan serbest ortak kütle üstünde değerlendirilmesini içeren Faz 3 emekleri ise 22 Haziran bakımından başladı. Yurt içi ve haricinde binlerce gönüllünün katılımıyla hesaplı Faz 3 emekleri kapsamında elan evvela koronavirüs geçirmeyen ve on paralık Kovid-19 aşısı olmayanlara TURKOVAC'ın uygulanmasına bitmeme ediliyor.

2- TURKOVAC klinik çalışmalarının önemi nedir?

TURKOVAC, ayrımsız anda hesaplı 8 ayrı klinik çalışmayla Türkiye'nin en serbest şümullü aşılama ihya projesi olma ayrıcalığı taşıyor.

Klinik icraat kapsamında en sonuç evvel teşrin ayında TURKOVAC'ın anımsatma dozu adına uygulanmış bulunduğu çalışmaya 28 ildeki 41 hastanede başlandı.

Hatırlatma dozu emek harcaması kapsamında, elan evvela Kovid-19 geçirmemiş ve 2 düze Sinovac aşısı olmuş, 18-59 gözyaşı arası mıhlı şahıslar arasından seçilen gönüllülerin yarısına üçüncü düze adına TURKOVAC, öbür yarısına da Sinovac aşısı uygulandı.

TÜSEB yardımı ile hesaplı bu klinik emek vermek tamamlanma etabına geldi. Sonuçların DOĞRU ortak sürede açıklanması planlanıyor.

3- Acil yararlanma onayı başvurusu ve kıymetlendirme süreci elbette işliyor?

Acil yararlanma onayı, Dünya Sağlık Örgütü yahut Sağlık Bakanlığı çeşidinden bulaşan emraz kapsamında onama edilen, ahali sağlığını ağır adına zılgıt fail istisnai hallerde mesul kasıntı çeşidinden maruz yararlanma izni anlamına geliyor.

Türkiye'de aşılar düşüncesince bu süreç, TİTCK çeşidinden "Acil Kullanım Onayı Başvurusu ve Değerlendirmesi Hakkında Kılavuz" ışığında hesaplı tetkikat kararında tamamlanıyor.

Buna göre, evcil aşılama talibi TURKOVAC düşüncesince ilk evvela başvurunun ön değerlendirmesi yapılacak. Bu adım bittiğinde ise aşıyla ait hesaplı çalışmaların sonuçlarına odaklanılacak ve şümullü kıymetlendirme süreci başlayacak.

Değerlendirme etabında aşının yarar/risk dengesi, klinik verileri, ahali sağlığına yararları kabil kıstaslar ilmî ve arsıulusal standartlara uyarınca ele alınacak.

4- TURKOVAC varyantlara erinç çalışan mi?

Yerli aşılama talibi TURKOVAC'ın ayrışık varyantlar üstünde etkinliğine müteveccih icraat da yürütülüyor.

Bu çerçevede aşının Alfa varyantına erinç yüzdelik 100 sansasyonel bulunduğu belirlenirken, izole edilen Delta varyantı üstündeki tetkikat bitmeme ediyor.

5- Yerli aşının saptanmış ortak taraf tesiri mevcut mı?

Dünyada aşılama emekleri düşüncesince belli standartlar bulunan GLP, GMP ve GCP standartlarına makul halde hesaplı TURKOVAC inaktif aşılama ihya çalışmalarında, şu anne denli gönüllülerde ağır ortak taraf etkiyle karşılaşılmadı.

Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu Halil İbrahim Kalaycıoğlu'ndan Kovid-19'a için aşı çağrısı

2021-11-23 11:51 - Yaşam

Göztepeli topçu Halil Akbunar: Bu şanssızlığı kıracağımıza inanıyorum

2021-11-26 10:29 - Spor

İhracat işlemlerine dijital çözüm

2021-11-25 18:25 - Ekonomi

Galatasaray Marsilya Maç Anlatımı

2021-11-25 23:00 - Spor

Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Aksoy'dan deprem açıklaması

2021-11-22 14:40 - Gündem

Belarus-Polonya sınırındaki 2 bin isim zorlu yaşam koşulları altında bekliyor

2021-11-22 18:46 - Dünya

Almanya'da Yeşillerin acemi hükümetteki bakanları anlaşılan oldu

2021-11-26 08:10 - Dünya

Bozcaada ve Gökçeada seferlerine fırtına engeli

2021-11-25 16:19 - Gündem

Yoğun bakımdan çıkan Kadir İnanır servise alındı

2021-11-25 16:06 - Magazin

Bakan Koca: Molnupiravir ilacının otama rehberine eklenmesine değişmeyen verildi

2021-11-24 23:18 - Sağlık

İlgili Haberler

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz iri ehemmiyet taşıyor

11:08 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:08 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

21:07 - Sağlık

ABD'nin Hatay'da kurduğu sahra hastanesi Sağlık Bakanlığına devredildi

20:07 - Sağlık

'Klebsiella pneumoniae' bakterisinin neden bulunduğu ölüm oranları 5 yıl sonra artabilir

18:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

İzmir'de feribot yol ücretleri zamlandı

15:08 - Gündem

DEÜ'lü jeofizikçiler Kahramanmaraş merkezli depremlerin ön raporunu yayımladı

12:07 - Gündem

Prof. Dr. Sözbilir: İlk depremden sonraları oluşan gerginlik birikmesiyle Antakya fayı kırıldı

23:06 - Gündem

Kahramanmaraş'ta enkaz altında küsurat 70 yaşındaki avrat depremden 122 vakit sonradan kurtarıldı

07:05 - Gündem

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde depremzede dallar düşüncesince uyku tulumu mesaisi

13:07 - Gündem